Ciasto grejpfrutowe
Z pysznym kremem.

Składniki:
Ciasto: - 125 g mąki, - 1 łyżeczka proszku do pieczenia, - 2 jajka, - 60 g masła, - 100 g cukru, - kilka kropelek aromatu pomarańczowego, - 50 g posiekanych orzechów laskowych Krem: - 250 g mielonego sera, - 1 żółtko, - 2 łyżki cukru pudru, - 1 galaretka cytrynowa, - 4 czerwone grejpfruty,- 50 g posiekanych orzechów laskowych, - 2 łyżki cukru, - listki czekoladowe do dekoracji
Przygotowanie:
Miękkie masło utrzeć na puch z połową cukru i żółtkami. Dodać aromat i mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i orzechami. Delikatnie wmieszać i przełożyć do wysmarowanej i obsypanej bułką tartą formy. Piec w nagrzanym piekarniku 200 st. C ok. 30 min. Ser utrzeć z cukrem pudrem i żółtkiem. Galaretką rozpuścić w niepełnej szklance wrzątku i po przestygnięciu połączyć z serem. Masę wylać na przestudzone ciasto. Cukier skarmelizować i dodać posiekane orzechy, wylać na pergamin i po całkowitym ostygnięciu skruszyć wałkiem do ciasta. Grejpfruty obrać i pokroić na cząstki. Zastygnięte ciasto dekorować grejpfrutami i orzechami i listkami czekoladowymi. Czas przygotowania 70 min. Przepis na 12 porcji.
Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!