Ciasto grejpfrutowe

Z pysznym kremem.

Składniki:

Reklama

Ciasto:
- 125 g mąki,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 2 jajka,
- 60 g masła,
- 100 g cukru,
- kilka kropelek aromatu pomarańczowego,
- 50 g posiekanych orzechów laskowych
Krem:
- 250 g mielonego sera,
- 1 żółtko,
- 2 łyżki cukru pudru,
- 1 galaretka cytrynowa,
- 4 czerwone grejpfruty,
- 50 g posiekanych orzechów laskowych,
- 2 łyżki cukru,
- listki czekoladowe do dekoracji

Przygotowanie:

Miękkie masło utrzeć na puch z połową cukru i żółtkami. Dodać aromat i mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i orzechami. Delikatnie wmieszać i przełożyć do wysmarowanej i obsypanej bułką tartą formy. Piec w nagrzanym piekarniku 200 st. C ok. 30 min. Ser utrzeć z cukrem pudrem i żółtkiem. Galaretką rozpuścić w niepełnej szklance wrzątku i po przestygnięciu połączyć z serem. Masę wylać na przestudzone ciasto. Cukier skarmelizować i dodać posiekane orzechy, wylać na pergamin i po całkowitym ostygnięciu skruszyć wałkiem do ciasta. Grejpfruty obrać i pokroić na cząstki. Zastygnięte ciasto dekorować grejpfrutami i orzechami i listkami czekoladowymi.
Czas przygotowania 70 min. Przepis na 12 porcji.

Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!

Czy dobrze gotujesz? Sprawdź się!

Dowiedz się więcej na temat: ciasto | ciasta

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje