Osłabia kości i jelita. Popularny trend żywieniowy może bardzo szkodzić
W mediach społecznościowych od dłuższego czasu panuje moda na spożywanie wysokobiałkowych produktów. Mają one być największym wsparciem w dążeniu do idealnej, szczupłej, ale też wysportowanej sylwetki. Do ich największych zalet zalicza się przyspieszanie metabolizmu czy rozwijanie masy mięśniowej. Okazuje się jednak, że nadmiar białka w diecie może szkodzić, a pozornie zdrowe produkty proteinowe często zawierają składniki, które ze zdrowym odżywianiem mają niewiele wspólnego.

Spis treści:
Produkty bogate w białko zyskują coraz większą popularność
Na podstawie raportu Inquiry "Trendy na rynku spożywczym 2024" można stwierdzić, że ponad połowa konsumentów deklaruje regularne kupowanie produktów wysokobiałkowych, takich jak jogurty, serki, batony czy pieczywo. Rynek żywności proteinowej to jeden z najszybciej rozwijających się elementów branży spożywczej. Moda na produkty bogate w białko dotarła do nas z zachodu już kilkanaście lat temu. Obecnie bije jednak rekordy popularności dzięki mediom społecznościowym. Białko stało się remedium na wszystkie bolączki. Chcesz podkręcić metabolizm i schudnąć? Nie wiesz, jak zapanować nad apetytem? Jedz więcej białka i unikaj węglowodanów. Jeszcze kilkanaście lat temu po produkty proteinowe sięgali głównie sportowcy i osoby mocno aktywne fizycznie. Dziś dieta białkowa staje się jednym z najpopularniejszych modeli żywieniowych w całym społeczeństwie, a specjaliści ostrzegają, że może bardzo negatywnie wpływać na organizm.
Moda na białko sprawia, że brakuje nam cennego składnika
Lekarze i dietetycy ostrzegają przed restrykcyjnymi dietami, np. niskowęglowodanowymi czy eliminującymi tłuszcz. Równie niebezpieczne mogą być diety bogate w białko - na dłuższą metę sprawiają, że brakuje nam innego cennego składnika, czyli błonnika. To efekt unikania węglowodanów, np. pieczywa, ryżu, kasz czy owoców. Tymczasem to błonnik reguluje wiele procesów zachodzących w organizmie. Obniża poziom cukru we krwi, hamuje apetyt i korzystnie wpływa na układ pokarmowo-trawienny. Badania wykazały, że błonnik w codziennej diecie zmniejsza ryzyko wystąpienia niektórych nowotworów czy cukrzycy typu 2. Wzmacnia też układ krążenia.
Produkty wysokobiałkowe są zdrowe? Dietetyk ostrzega
Znany dietetyk, Michał Wrzosek, przestrzega przed produktami proteinowymi. Podkreśla, że białko jest kluczowym składnikiem odżywczym, ale najlepiej dostarczać je w naturalny sposób - jedząc mięso (najlepiej chude, czyli drób), ryby, jaja czy orzechy. Jogurty wzbogacone białkiem, batony proteinowe i inne tego typu produkty najczęściej zawierają słodziki, konserwanty czy wzmacniacze smaku, które mają niekorzystny wpływ na zdrowie. Mogą chociażby zaburzać metabolizm, zwiększać ochotę na słodycze czy przyczyniać się do stanów zapalnych jelit.

Jak białko wpływa na organizm?
Białko jest bardzo ważnym składnikiem odżywczym - to budulec mięśni, kości czy skóry, a także cenne źródło energii. Jest niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego i bierze udział w regulowaniu poziomu hormonów czy enzymów. Jednak jak wszystko w nadmiarze może szkodzić. Dieta proteinowa może obciążać nerki, sprzyjać odwodnieniu i dolegliwościom trawiennym, takim jak wzdęcia czy zaparcia. Charakterystyczne objawy nadmiaru białka w diecie to obniżenie nastroju, osłabienie kości i stawów (na skutek zwiększonego wydalania wapnia i fosforanów) czy nieprzyjemny oddech.
Ile białka powinno się jeść?
Ilość białka, którą powinniśmy spożywać, jest uzależniona od wielu czynników - przede wszystkim wieku, płci, masy ciała i aktywności fizycznej, ale też ogólnego stanu zdrowia. Zalecane dzienne spożycie białka wynosi 0,9 g na kilogram masy ciała na dobę. Nieco więcej potrzebują dzieci, kobiety w ciąży i w okresie menopauzy, a także seniorzy - ok. 1,2-1,4 g na kilogram masy ciała. Najwięcej białka powinni przyjmować sportowcy - 1,6-1,7 g na kilogram masy ciała.
Źródło:
https://ncez.pzh.gov.pl/abc-zywienia/zasady-zdrowego-zywienia/bialko-rola-w-organizmie-zapotrzebowanie-i-dobre-zrodla-pokarmowe/