Zielony hit po 60-tce. Niedoceniany sprzymierzeniec seniora

Przed podaniem liście szpinaku warto zblanszować
Przed podaniem liście szpinaku warto zblanszować123RF/PICSEL

Na oczy, serce i odporność - seniorze, zaprzyjaźnij się ze szpinakiem

Zobacz również:

Dlaczego seniorzy powinni polubić szpinak?

  1. Witamina A - dla oczu, skóry i odporności.
  2. Witamina C - wzmacnia naczynia krwionośne i układ odpornościowy.
  3. Witamina K - wspiera zdrowe kości i pomaga w krzepliwości krwi.
  4. Kwas foliowy (B9) - wspomaga pamięć i pracę mózgu.
  5. Magnez - uspokaja nerwy, reguluje ciśnienie.
  6. Potas - pomaga utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi, wspiera pracę serca i mięśni, a także zapobiega skurczom.
  7. Żelazo - przydatne przy anemii.
  8. Luteina i zeaksantyna - dbają o ostrość widzenia i chronią przed zwyrodnieniem plamki żółtej, jednym z głównych powodów pogarszania się widzenia u osób starszych.
Zielone gofry ze szpinakiem, plasterki łososia, gotowane na półtwardo jajka, przekrojone pomidorki koktajlowe i świeże liście szpinaku wszystko ułożone na białym talerzu.
Szpinakowe gofry twarogowe, z łososiem, pomidorkami i gotowanym jajkiem to doskonały pomysł na pożywne śniadanieCanvaProINTERIA.PL

Jak jeść szpinak, żeby nie był nudny?

  1. Świeży do kanapek - zamiast sałaty wrzuć kilka liści młodego szpinaku.
  2. Do jajecznicy lub omleta - podsmaż lekko z czosnkiem, dodaj jajka i gotowe.
  3. W koktajlu - z bananem i jabłkiem szpinak jest praktycznie niewyczuwalny.
  4. Z makaronem - szpinak plus ser feta i czosnek to duet idealny.
  5. W zupie - dorzuć garść do rosołu czy kremu z dyni.
  6. W sałatce - świetnie komponuje się z truskawkami, kozim serem i orzechami, ale pasuje też do sałatek z kurczakiem, jajkiem czy tuńczykiem.
  7. Jako dodatek do gofrów - będą bajecznie zielone.
  8. W pierogach lub naleśnikach - połączony z twarogiem albo ricottą, idealny do farszu.
  9. Na ciepło jako dodatek do obiadu - podsmażony na maśle klarowanym z czosnkiem i odrobiną gałki muszkatołowej to pyszny i zdrowy dodatek do ziemniaków czy ryby.

Dla kogo szpinak nie będzie najlepszym wyborem?

Kolorowa sałatka z liści szpinaku i sałaty z dodatkiem świeżych truskawek, kawałków pomarańczy, orzechów pekan oraz pokruszonego sera feta, podana w dekoracyjnej misce, obok drewniana łyżka, słoik z suszonymi pomidorami i sos vinegret.
Sałatka ze szpinakiem, truskawkami, pomarańczą, kozim serem, pekanami, suszonymi pomidorami - prawdziwa bomba odżywcza!CanvaProINTERIA.PL

Zielona moc warta poznania

Zobacz również:

Kolekcjonerzy szukają starych zabawek. Ile mogą być warte te z PRL?INTERIA.PL