Składniki: - 60 dag mrożonych wiśni bez pestek (lub z kompotu), - 10 dag mąki gryczanej, - 2 jajka, - 400 ml kefiru, - 12 dag cukru, - szczypta soli, - 125 ml soku wiśniowego Sos: - 2 żółtka, - 2 łyżki cukru pudru, - 2 szklanki mleka, - pęczek mięty Przygotowanie: 1. Wiśnie rozmrozić lub osączyć. Mąkę zmiksować z jajkami, kefirem, 5 dag cukru i szczyptą soli. Powstałe ciasto wlać do nasmarowanej tłuszczem tortownicy. Na nim ułożyć wiśnie. Piec około 45 minut w temperaturze 200 st. C. 2. Podgrzać sok wiśniowy z pozostałym cukrem. Polać nim gorące gotowe ciasto i pozostawić jeszcze na 15 minut w gorącym, ale wyłączonym piekarniku. W tym czasie z żółtek i cukru pudru ukręcić jasny kogel mogel. Dalej ubijając powoli dolewać gorące mleko (masa powinna być dość gęsta). Dodać posiekaną miętę. Ciasto przełożyć na półmisek. Podawać gorące, polane sosem miętowym. Czas przygotowania: 90 minut Porcja: 340 kcal