Ciasto jogurtowe z polewą
Gdy nie masz pomysłu na deser, zrób ciasto jogurtowe. Smakuje doskonale!

Składniki
na ciasto
- 30 dag mąki pszennej, 15 dag cukru, 1 opakowanie cukru wanilinowego, 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- 24 dag jogurtu naturalnego,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 2 jajka,
- 4 łyżki margaryny lub masła,
- aromat śmietankowy,
- 30 dag malin.
Składniki
na polewę
- 8 dag kremowego serka śmietankowego,
- 1/3 szklanki + 1 łyżka cukru pudru,
- 1 łyżeczka soku z cytryny.
Margarynę lub masło roztop w rondelku lub kuchence mikrofalowej, odstaw by wystygła. Maliny delikatnie umyj i osusz. Jogurt wymieszaj z sokiem cytrynowym. Do miski przesiej mąkę, dodaj cukier, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia oraz sodę; wymieszaj. Do drugiej miski wbij jajka i rozmąć je widelcem.
Dodaj jogurt, wystudzony tłuszcz, kilka kropli aromatu śmietankowego, wymieszaj łyżką lub mikserem. Stopniowo dodawaj suche składniki i mieszaj, aż do uzyskania gładkiej masy. Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia.
Wylej połowę ciasta i rozłóż 20 dag malin. Zalej pozostałym ciastem. Piecz 60 minut w temperaturze 160° C. Wystudź. Przygotuj polewę. Do miseczki włóż serek, dodaj 1/3 szklanki cukru oraz sok z cytryny, wymieszaj, by nie było grudek. Wystudzone ciasto posmaruj polewą, udekoruj pozostałymi malinami i oprósz cukrem pudrem.