Reklama

Reklama

Ciasto jogurtowe z polewą

Gdy nie masz pomysłu na deser, zrób ciasto jogurtowe. Smakuje doskonale!

Składniki na ciasto

  • 30 dag mąki pszennej, 15 dag cukru, 1 opakowanie cukru wanilinowego, 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 24 dag jogurtu naturalnego,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 2 jajka,
  • 4 łyżki margaryny lub masła,
  • aromat śmietankowy,
  • 30 dag malin.

Składniki na polewę

  • 8 dag kremowego serka śmietankowego,
  • 1/3 szklanki + 1 łyżka cukru pudru,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny.

Margarynę lub masło roztop w rondelku lub kuchence mikrofalowej, odstaw by wystygła. Maliny delikatnie umyj i osusz. Jogurt wymieszaj z sokiem cytrynowym. Do miski przesiej mąkę, dodaj cukier, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia oraz sodę; wymieszaj. Do drugiej miski wbij jajka i rozmąć je widelcem.

Reklama

Dodaj jogurt, wystudzony tłuszcz, kilka kropli aromatu śmietankowego, wymieszaj łyżką lub mikserem. Stopniowo dodawaj suche składniki i mieszaj, aż do uzyskania gładkiej masy. Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia.

Wylej połowę ciasta i rozłóż 20 dag malin. Zalej pozostałym ciastem. Piecz 60 minut w temperaturze 160° C. Wystudź. Przygotuj polewę. Do miseczki włóż serek, dodaj 1/3 szklanki cukru oraz sok z cytryny, wymieszaj, by nie było grudek. Wystudzone ciasto posmaruj polewą, udekoruj pozostałymi malinami i oprósz cukrem pudrem. 


Dowiedz się więcej na temat: ciasto jogurtowe

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje