Ciasto jogurtowe z polewą

Gdy nie masz pomysłu na deser, zrób ciasto jogurtowe. Smakuje doskonale!

Delikatne ciasto jogurtowe
Delikatne ciasto jogurtowe 123RF/PICSEL

Margarynę lub masło roztop w rondelku lub kuchence mikrofalowej, odstaw by wystygła. Maliny delikatnie umyj i osusz. Jogurt wymieszaj z sokiem cytrynowym. Do miski przesiej mąkę, dodaj cukier, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia oraz sodę; wymieszaj. Do drugiej miski wbij jajka i rozmąć je widelcem.

Dodaj jogurt, wystudzony tłuszcz, kilka kropli aromatu śmietankowego, wymieszaj łyżką lub mikserem. Stopniowo dodawaj suche składniki i mieszaj, aż do uzyskania gładkiej masy. Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia.

Wylej połowę ciasta i rozłóż 20 dag malin. Zalej pozostałym ciastem. Piecz 60 minut w temperaturze 160° C. Wystudź. Przygotuj polewę. Do miseczki włóż serek, dodaj 1/3 szklanki cukru oraz sok z cytryny, wymieszaj, by nie było grudek. Wystudzone ciasto posmaruj polewą, udekoruj pozostałymi malinami i oprósz cukrem pudrem. 

Kruche ciasto z owocami i beząInteria Kulinaria
Świat & Ludzie
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas