Ciasto jogurtowe z truskawkami i rabarbarem
Lekkie ciasto pachnące wakacjami.
Składniki:
- 100 g truskawek
- 300 g rabarbaru
- 175 g miękkiego masła
- opakowanie cukru waniliowego
- 175 g + 1 łyżka cukru
- 3 jajka
- 275 g mąki
- pól opakowania proszku do pieczenia
- 125 g jogurtu naturalnego
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Truskawki umyć, odszypułkować, poprzekrawać. Rabarbar pokroić w 1 cm kawałki.
Masło ubić z cukrem waniliowym i 175 g cukru za pomocą robota kuchennego na kremową masę. Kolejno dodawaj jajka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodawać do masy na przemian z jogurtem.
Ciasto nałożyć do okrągłej formy (26 cm). Truskawki i rabarbar wymieszać z łyżką cukru. Połowę owoców ułożyć na cieście i wcisnąć na głębokość ok. 1 cm w ciasto. Pozostałe owoce ułożyć na cieście.
Ciasto wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175 st. C na 45-55 minut. Ciasto wyjąć, uwolnić z formy, odstawić, aby ostygło. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.