Reklama

Reklama

Ciasto jogurtowe z truskawkami i rabarbarem

Lekkie ciasto pachnące wakacjami.


Składniki:

  • 100 g truskawek
  • 300 g rabarbaru
  • 175 g miękkiego masła
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 175 g + 1 łyżka cukru
  • 3 jajka
  • 275 g mąki
  • pól opakowania proszku do pieczenia
  • 125 g jogurtu naturalnego
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie:

Truskawki umyć, odszypułkować, poprzekrawać. Rabarbar pokroić w 1 cm kawałki.

Masło ubić z cukrem waniliowym i 175 g cukru za pomocą robota kuchennego na kremową masę. Kolejno dodawaj jajka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodawać do masy na przemian z jogurtem.

Ciasto nałożyć do okrągłej formy (26 cm). Truskawki i rabarbar wymieszać z łyżką cukru. Połowę owoców ułożyć na cieście i wcisnąć na głębokość ok. 1 cm w ciasto. Pozostałe owoce ułożyć na cieście.

Ciasto wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175 st. C na 45-55 minut. Ciasto wyjąć, uwolnić z formy, odstawić, aby ostygło. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy