Reklama

Reklama

Ciasto jogurtowo-cytrynowe

Delikatne i orzeźwiające, a do tego proste w przygotowaniu.

Składniki

  • 450 g mąki
  • 225 g gęstego jogurtu
  • 150 ml oleju
  • 140 g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka starta z 1 cytryny

Składniki - lukier

  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 4 łyżki soku z cytryny

Sposób przygotowania

Mąkę wymieszać y z proszkiem do pieczenia. Jajka ubić  z z cukrem i cukrem waniliowym. Cały czas miksując dolewać olej, skórkę cytrynową i na zmianę w kilku  turach mąkę i jogurt.

Reklama

Ciasto wylać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 160 stopni przez około 1h.

Lukier: do cukru pudru wlać sok z cytryny, do uzyskania gęstego lukru. Rozsmarować go na przestudzonym cieście.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje