Ciasto kakaowo-migdałowe
Nie masz pomysłu na pyszne ciasto? Proponujemy takie, w którym znajdą się kakao i migdały. Smakuje wyśmienicie!

Składniki:
- 5 jajek
- 20 dag cukru
- 20 dag mielonych migdałów
- 3 łyżki kakao
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 50 dag śmietany kremówki
- 1 cukier wanilinowy
- 150-175 ml ajerkoniaku
- 2 łyżki startej czekolady
Sposób przygotowania:
1. Jajka wraz z cukrem ucierać 5-8 minut mikserem ustawionym na najwyższe obroty. Mielone migdały wymieszać z 2 łyżkami kakao oraz proszkiem do pieczenia. Wsypać do ucieranej masy i dobrze wymieszać.
2. Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć pergaminem. Na spód wylać przygotowane ciasto. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec 25-35 minut. Upieczone ciasto ostrożnie wyjąć z formy, przełożyć na kratkę kuchenną i pozostawić do wystudzenia.
3. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z cukrem wanilinowym. Bitą śmietanę rozsmarować na wystudzonym cieście. Wstawić je na godzinę do lodówki, aby bita śmietana stężała. Przed samym podaniem ciasto polać ajerkoniakiem. Udekorować czekoladowymi wiórkami i oprószyć łyżką kakao.