Tort makowo-brzoskwiniowy. Sprawdzi się nawet na wyjątkowe okazje
Takiego tortu nie znajdziesz nawet w cukierni. Idealne połączenie smaków.
Ciasto:
- 4 jajka,
- 80 g cukru,
- 80 g mielonego maku,
- 40 g mąki pszennej,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
do przełożenia:
- 1 puszka brzoskwiń, opcjonalnie: dżem truskawkowy
- 0,7 lt. śmietany 30 proc.,
- 3 łyżki cukru pudru,
- 3 śmietan-fixy,
- 1 łyżka żelatyny,- 1 łyżka maku do dekoracji
Przygotowanie:
Białka ubić z cukrem, delikatnie wymieszać z jajkami i dodać, ostrożnie mieszając, obie mąki wymieszane z makiem ( suchy mak mielimy 2-krotnie). Ciasto przekładamy do długiej formy wyłożonej pergaminem i pieczemy w nagrzanym do 200 st. C piekarniku przez 30 min. Ostudzić, po ostygnięciu przekroić na 4 cienkie placki. Brzoskwinie odsączyć i pokroić w kostkę (zostawić kilka do dekoracji). Połowę zalewy brzoskwiniowej zagotować i rozpuścić w niej żelatynę, przestudzić i połączyć z brzoskwiniami. Śmietanę ubić z dodatkiem cukru pudru i śmietan-fixu, rozłożyć na 3 plackach zostawiając część śmietany do dekoracji. Na śmietanę rozłożyć brzoskwinie i ewentualnie dżem truskawkowy, złożyć ciasto, przykrywając pozostałym plackiem. Ciasto obłożyć pozostawioną śmietanę i udekorować zmiksowanymi brzoskwiniami.
Czas przygotowania 1,5 h. Przepis na 14 porcji.
Lubisz słodkości? Zobacz też: