Reklama

Reklama

Ciasto marchewkowe

Takie ciasto jest idealne na długie jesienne wieczory. Smakuje wspaniale!

Składniki

  • 35 dag startej marchewki
  • 18 dag cukru
  • 6 jajek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50 ml oleju
  • 20 dag mąki orkiszowej
  • 5 łyżek marmolady morelowej

Składniki na krem

  • 150 ml mleka
  • 3 łyżki budyniu w proszku
  • 8 dag cukru
  • 1 łyżka rumu
  • garść rodzynek
  • 25 dag mielonego twarogu
  • 10 dag posiekanych migdałów (ze skórką)

Białka rozbić, oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z połową cukru i wymieszać ze startą marchewką. Porcjami wlewać olej. Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Białka ubić z resztą cukru na pianę, delikatnie domieszać do ciasta. Blachę wyłożyć pergaminem. Nałożyć ciasto. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170°C. Piec 45 minut.

Reklama

Wystudzić. Marmoladę podgrzać, wymieszać z mlekiem, cukrem i proszkiem budyniowym. Rodzynki skropić rumem i wymieszać z masą morelową. Kiedy masa wystygnie, utrzeć ją z twarogiem.

Wystudzone ciasto rozciąć na dwa placki. Przełożyć je 2/3 kremu. Pozostały krem rozsmarować na wierzchu ciasta. Posypać posiekanymi migdałami.

Dowiedz się więcej na temat: ciasto marchewkowe

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje