Ciasto marchewkowe

Takie ciasto jest idealne na długie jesienne wieczory. Smakuje wspaniale!

Pyszne marchewkowe ciasto
Pyszne marchewkowe ciasto 123RF/PICSEL

Białka rozbić, oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z połową cukru i wymieszać ze startą marchewką. Porcjami wlewać olej. Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Białka ubić z resztą cukru na pianę, delikatnie domieszać do ciasta. Blachę wyłożyć pergaminem. Nałożyć ciasto. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170°C. Piec 45 minut.

Wystudzić. Marmoladę podgrzać, wymieszać z mlekiem, cukrem i proszkiem budyniowym. Rodzynki skropić rumem i wymieszać z masą morelową. Kiedy masa wystygnie, utrzeć ją z twarogiem.

Wystudzone ciasto rozciąć na dwa placki. Przełożyć je 2/3 kremu. Pozostały krem rozsmarować na wierzchu ciasta. Posypać posiekanymi migdałami.

Zmysłowe smaki: Ciasto marchewkoweInteria.tv
Życie na Gorąco
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas