Ciasto marchewkowe
Pyszne i zdrowe ciasto.

Składniki:
- 30 dag marchewki, - 6 jajek, - 25 dag cukru, - 40 dag mielonych migdałów, - 10 dag mąki, - szczypta soli, - 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia,- otarta skórka z 1 cytryny, - 2 łyżki miękkiego masła, - 3/4 szkl. cukru pudru, - 1 opakowanie serka śmietankowego, - 1/2 łyżeczki soku z cytryny, - kilka pistacji
Przygotowanie:
Marchewki obrać, umyć, osuszyć i zetrzeć na drobnej tarce jarzynowej. Żółtka utrzeć na puch z 1/3 cukru, szczyptą soli i skórką cytrynową. Migdały połączyć z mąką i proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywno z resztą cukru. Masę żółtkową połączyć delikatnie z białkami, a następnie z migdałami i mąką. Ciasto wylać na wyłożoną pergaminem blaszkę. Piec w nagrzanym do 200 st. C piekarniku ok. 40 min. Składniki polewy zmiksować, polać całkowicie wystudzone ciasto, posypać siekanymi pistacjami. Ciasto najsmaczniejsze jest na drugi dzień. Czas przygotowania 1 h. 20 min. Przepis na 12 osób.