Ciasto miodowe
Miodownik to popularne w naszym kraju ciasto, często przygotowywane z okazji świąt. Nic dziwnego, smakuje wyjątkowo!
Sposób przygotowania
Mąkę połączyć z cukrem i sodą oczyszczoną, a następnie dodać kawałki zimnego masła. Całość posiekać razem.
Dodać jeszcze jajko i miód. Wyrobić do otrzymania kuli z ciasta.
Ciasto podzielić na 3 części i rozwałkować na kształt prostokąta.
Pierwsza część ciasta będzie stanowić spód. Umieścić ją na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć blaszkę do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok. 8-9 minut. W ten sam sposób upiec pozostałe 2 części ciasta.
Następnie przygotować krem budyniowy - ugotować budyń i ostudzić. Masło ubić na puszysty krem, a potem stopniowo dodawać budyń, aż powstanie jednolita masa.
Krem kajmakowy - masło ubić na puszysty krem i stopniowo dodawać masę krówkową.
Na pierwszy placek wyłożyć masę budyniową, przykryć następnym, potem rozsmarować połowę masy kajmakowej. Na ostatni placek ciasta wyłożyć resztę masy, wierzch posypać orzechami.