Ciasto miodowe

Miodownik to popularne w naszym kraju ciasto, często przygotowywane z okazji świąt. Nic dziwnego, smakuje wyjątkowo!

Miodownik
Miodownik123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

Mąkę połączyć z cukrem i sodą oczyszczoną, a następnie dodać kawałki zimnego masła. Całość posiekać razem.

Dodać jeszcze jajko i miód. Wyrobić do otrzymania kuli z ciasta.

Ciasto podzielić na 3 części i rozwałkować na kształt prostokąta.

Pierwsza część ciasta będzie stanowić spód. Umieścić ją na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć blaszkę do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok. 8-9 minut. W ten sam sposób upiec pozostałe 2 części ciasta.

Następnie przygotować krem budyniowy - ugotować budyń i ostudzić. Masło ubić na puszysty krem, a potem stopniowo dodawać budyń, aż powstanie jednolita masa.

Krem kajmakowy -  masło ubić na puszysty krem i stopniowo dodawać masę krówkową.

Na pierwszy placek wyłożyć masę budyniową, przykryć następnym, potem rozsmarować połowę masy kajmakowej. Na ostatni placek ciasta wyłożyć resztę masy, wierzch posypać orzechami.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas