Nie ma lepszego połączenia. Ten farsz do makaronowych muszli to arcydzieło
Jeśli nie masz pomysłu na pyszny obiad, a w szafce posiadasz makaron muszle, podpowiadamy, co smacznego możesz z nich przygotować. Sycący, doskonały posiłek w formie muszli faszerowanych mięsem mielonym, na pewno zadowoli całą rodzinę.

Makaron muszle doskonale nadaje się do nafaszerowania go wykwintnymi produktami. Jeśli połączysz mięso mielone, pomidory, seler naciowy, marchew i kilka przypraw, możesz się cieszyć bardzo smacznym obiadem. Do dzieła.
Muszle z makaronu faszerowane mięsem mielonym z pomidorami - składniki
- 1 opakowanie makaronu duże muszle,
- 2 marchewki,
- 1 cebula,
- 2 mniejsze łodygi selera naciowego lub 1 większa,
- 3 ząbki czosnku,
- 500 g mięsa mielonego wieprzowego,
- 500 g mięsa mielonego wołowego,
- oliwa,
- 250 ml bulionu,
- 2 puszki pomidorów pelati,
- starty ser żółty,
- sól, pieprz, oregano suszone.
Muszle z makaronu faszerowane mięsem mielonym z pomidorami - przepis
Na rozgrzanej oliwie podsmażamy pokrojone w drobną kostkę cebulę, marchew i seler naciowy, dodajemy również przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy warzywa się odpowiednio zeszklą, dodajemy mięso mielone i podsmażamy. Mięso podsmażamy do momentu, aż na dnie naczynia zredukuje się płyn. Doprawiamy solą, pieprzem i suszonym oregano.
Do tego samego naczynia z mięsem i warzywami dodajemy pomidory pelati i dolewamy odrobinę bulionu (może być drobiowy, wołowy lub warzywny). Całość dokładnie mieszamy i gotujemy na niewielkiej mocy palnika przez minimum godzinę. Im dłuższy czas gotowania, tym nasz sos będzie bardziej aromatyczny. W czasie gotowania sosu co jakiś czas podlewamy go bulionem, gdy płyn w naczyniu zacznie się redukować.
Makaron muszle gotujemy zgodnie z zaleceniami producenta umieszczonymi na opakowaniu. Ugotowane muszle wypełniamy naszym farszem, posypujemy startym serem i układamy w naczyniu żaroodpornym, którego dno smarujemy odrobiną oliwy. Muszle makaronowe z farszem wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 160 st. C i przeczmy przez ok. 20 minut.