Ciasto "Mleczarka"
Z mlekiem skondensowanym.
Składniki:
- 400 g mleka skondensowanego słodzonego
- 200 g miękkiego masła
- 250 g +2 łyżki cukru
- 6 jaj
- 400 g mąki
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g gorzkiej czekolady
- 2 łyżeczki kakao
- 250 g śmietany kremówki
Przygotowanie:
Mleko skondensowane gotować w zamkniętej puszce umieszczonej w wrzątku przez 2 godziny. Masło utrzeć z 250 g cukru na kremową masę. Kolejno dodawać jajka. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto podzielić na 2 części. Do jednej dodać mleko skondensowane (2 łyżki odłożyć). Czekoladę roztopić w gorącej kąpieli i wmieszać, wraz kakaem, do drugiej części ciasta. Obie części ciasta nakładać do okrągłej formy, lekko zamieszać widelcem. Piec w 175 st. C przez 60 minut. Wyjąć, a po chwili uwolnić z formy. Do śmietany dodać 2 łyżki mleka skondensowanego i ubić, wsypując 2 łyżki cukru. Krem nałożyć na ciasto. Oprószyć kakao