Ciasto mleczne
Z kuchni greckiej
- 500 ml mleka,
- szczypta soli,
- 200 g cukru,
- 75 g grysiku,
- 3 jajka,
- 100 g masła,
- 650 g ciasta filo (lub yufka),
- sok z połowy cytryny,
- cienko obrana skórka z 1 cytryny,
- kawałek cynamonu,
- cukier puder
Jajka roztrzepać w misce, wmieszać 3-4 łyżki masy grysikowej, a następnie stopniowo dodać pozostałą masę grysikową. Dokładnie przykryć folią spożywczą i odstawić na godzinę w zimne miejsce. Masło rozpuścić w małym rondelku. Natłuścić formę do tarty (26 cm). Płaty ciasta rozłożyć, każdy przeciąć na ok 9 kawałków i posmarować masłem.
Kawałki układać w foremce tak, aby lekko na siebie nachodziły. Następnie nakładać masę i ciasto (tak, aby kawałki nachodziły na siebie). Piec w piekarniku rozgrzanym do 175 st. C przez 45 minut.
100 g cukru, 125 ml wody, sok z cytryny, skórkę z cytryny i kawałek cynamonu gotować przez 10 minut. Wyjąć skórkę i cynamon. Ciasto wyjąć z piekarnika, wyłożyć na blachę i polać gorącym syropem. Pokroić i oprószyć cukrem pudrem.
Czas przygotowania: 90 minut
Jedna porcja zawiera: 1590 kJ/380 kcal