W Japonii się zajadają. Wygląda jak bób, ale w smaku jest słodsza
Strączki w kolorze jasnej zieleni na talerzu wyglądają niezwykle apetycznie. Odrobinę przypominają swojski bób, lecz pochodzą z dalekiej Azji, gdzie stanowią prawdziwy przysmak. Fasolka edamame czaruje nie tylko smakiem - jej właściwości zdrowotne też robią wrażenie, zwłaszcza pod kątem wpływu na układ hormonalny i spowalnianie starzenia.

Spis treści:
Fasola edamame - co to za roślina?
Fasola edamame to młode, zielone strąki soi, które zbierane są, nim w pełni dojrzeją. Rozpoznać je można po jasnozielonym kolorze. Ziarna mają owalny, lekko spłaszczony kształt. Roślina pochodzi z Azji Wschodniej, a szczególną popularnością cieszy się w Japonii. Tam chrupana jest jako przekąska, dodawana jest również do bardziej złożonych dań.
Egzotyczny bób, czyli jak smakuje fasola edamame?
Z wyglądu przypomina dobrze znany na polskich talerzach bób. Smak edamame jest jednak łagodniejszy i słodszy. Wyczuwalne są w nim nuty orzechowe. Jędrne ziarna świetnie komponują się z wyrazistymi przyprawami, np. chili. Mimo to miłośnicy minimalistycznych dań twierdzą, że do pełni szczęścia wystarczy jedynie odrobina soli morskiej.

Jak to się je?
Choć chrupiąca fasolka staje się coraz bardziej popularna, w Polsce nadal znalezienie zielonych strączków na straganach nie jest oczywiste. Najczęściej dostępna jest w formie mrożonej w dobrze zaopatrzonych supermarketach i sklepach z żywnością azjatycką. Ten wariant ma jednak duży atut - łatwość przygotowania.
Fasolę edamame przed spożyciem wystarczy krótko gotować w lekko osolonej wodzie - zwykle zajmuje to od trzech do pięciu minut. Nic nie stoi na przeszkodzie, by przyrządzić ją na parze, by zachowała jeszcze więcej składników odżywczych. Można jeść ją jako chrupiącą przekąskę, dodawać do sałatek, dań stir-fry, zup, makaronów czy gulaszy. Ogranicza nas tak naprawdę wyłącznie kulinarna inwencja. Świetnie smakuje w towarzystwie imbiru i sosu orzechowego.
Japońskie źródło zdrowia - jakie właściwości ma fasola edamame?
Fasola edamame jest bogata w białko roślinne, jest więc cennym uzupełnieniem jadłospisu zwłaszcza dla osób, które wykluczają z diety produkty pochodzenia zwierzęcego. Zielone ziarna to także skarbnica błonnika, będącego niezbędną substancją dla zdrowia jelit, przemiany materii i panowania nad napadami głodu. Zawierają witaminy z grupy B oraz witaminę K. Nie brakuje w nich cennych minerałów:
- żelaza,
- fosforu,
- manganu,
- magnezu,
- cynku,
- miedzi.
Spożywanie fasoli edamame może przyczynić się do poprawy funkcjonowania gospodarki hormonalnej. Redukuje objawów menopauzy u kobiet, a także wspomaga zdrowie serca. Ze względu na właściwości antyoksydacyjne przeciwdziała przedwczesnemu starzeniu.