W Japonii się zajadają. Wygląda jak bób, ale w smaku jest słodsza

Natalia Jabłońska

Natalia Jabłońska

Świeże, zielone strąki edamame posypane grubą solą morską, ułożone na jasnym talerzu; ziarna soi delikatnie wystają ze strąków, podkreślone światłem.
Dlaczego warto jeść fasolę edamame?Otiga Photo123RF/PICSEL

Spis treści:

  1. Fasola edamame - co to za roślina?
  2. Egzotyczny bób, czyli jak smakuje fasola edamame?
  3. Jak to się je?
  4. Japońskie źródło zdrowia - jakie właściwości ma fasola edamame?

Fasola edamame - co to za roślina?

Egzotyczny bób, czyli jak smakuje fasola edamame?

Świeże, zielone strąki edamame w czarnej misce, kropelki wody widoczne na powierzchni fasolek, kontrastujące z ciemnym tłem.
Fasolę edamame można potraktować jako warzywny dodatek do obiadu123RF/PICSEL

Jak to się je?

Zobacz również:

Japońskie źródło zdrowia - jakie właściwości ma fasola edamame?

  • żelaza,
  • fosforu,
  • manganu,
  • magnezu,
  • cynku,
  • miedzi.
"Ewa gotuje": Dango - japońskie kulki ryżowePolsat