Zaskocz wszystkich. Ziemniaki z obiadu w zupełnie nowej wersji

Ziemniaczane kuleczki to świetny sposób na wykorzystanie ziemniaków z obiadu
Ziemniaczane kuleczki to świetny sposób na wykorzystanie ziemniaków z obiaduVlaru123RF/PICSEL

Ziemniaczany skarb, czyli nie wyrzucaj!

Ziemniaczane złote kulki

Patent cioci Jadzi: placek, który robi furorę

Pyszne, domowe placki ziemniaczane to pomysł na rodzinny obiad
Pyszne, domowe placki ziemniaczane to pomysł na rodzinny obiadcaftor123RF/PICSEL

Babcia mówiła: zrób pyzy! Ale nie takie zwykłe…

Dwa pyzy ziemniaczane, jedna przekrojona z widocznym nadzieniem, podane na sałatce z białej kapusty, marchwi oraz koperku, na białym talerzu.
Pyzy możesz podać na młodej kapuścieKamil PiklikiewiczEast News

A co z ziemniakami z koperkiem?

Zobacz również:

    Przepis na hit wujka Zdzicha: ziemniaczane kulki serowe

    Składniki

    • 2 szklanki (500g) ugotowanych ziemniaków (najlepiej z wczoraj)
    • 1 jajo
    • 3 łyżki startego żółtego sera (np. cheddar, gouda)
    • sól i pieprz do smaku
    • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego i słodkiej papryki
    • 2–3 łyżki mąki pszennej
    • bułka tarta do obtoczenia
    • olej do smażenia
    Przygotowanie
    1. Ziemniaki rozgnieć widelcem lub przeciśnij przez praskę.
    2. Dodaj jajo, ser, przyprawy i mąkę. Wymieszaj, aż powstanie zwarte ciasto.
    3. Z masy formuj małe kulki (wielkości orzecha włoskiego).
    4. Obtocz je w bułce tartej.
    5. Rozgrzej olej na patelni i smaż kulki na złoty kolor z każdej strony.
    6. Po usmażeniu odsącz je na papierowym ręczniku.
    7. Podawaj z sosem czosnkowym, ketchupem albo jogurtem z koperkiem.

    Zobacz również:

    "Polacy za granicą": Ma pod sobą ponad 500 pracowników. „Nietutejsza twarz pomaga”Polsat Play