Reklama

Reklama

Ciasto mocno czekoladowe

Dla wszystkich, którzy kochają czekoladowe przysmaki.

Składniki

  • 250 g gorzkiej czekolady
  • 150 g masła
  • 180 g cukru
  • 3 płaskie łyżki kakao
  • 150 g mąki pszennej
  • 250 ml mleka
  • 5 dużych jajek

Składniki - polewa

  • 200g słodkiej, płynnej śmietanki kremówki
  • 150 g gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania


Formę na ciasto wyłożyć papierem do pieczenia - może być prostokątna lub tortownica. 

Reklama

Połamaną na kawałki czekoladę roztopić razem z masłem oraz mlekiem w kąpieli wodnej. Odstawić na bok.

Jajka z cukrem ubić mikserem na jasną i puszystą masę.

Do masy przesiać mąkę z kakao i wszystko razem wymieszać. Dodać stopniowo ciepłą masę czekoladową i wymieszać delikatnie trzepaczką.

Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50-55 minut w temperaturze 170°C, grzałka góra- dół. 

Polewa: połamaną na kawałki czekoladę roztopić ze śmietaną w kąpieli wodnej i polewać nią ciasto. 

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje