Ciasto murzynek na Wielkanoc

Pięknie pachnie, jest aromatyczne i wilgotne: ciasto murzynek to idealny wypiek na Wielkanoc. Jego przygotowanie nie zajmie ci wiele czasu, a ponadto jest proste w wykonaniu. Twoi goście i domownicy z pewnością będą zachwyceni jego wyjątkowym smakiem. Poniżej przepis na ciasto murzynek oraz lista potrzebnych składników.

Jeśli nie masz czasu przed świętami, wykonanie ciasta murzynek zajmie ci zaledwie kilka chwil
Jeśli nie masz czasu przed świętami, wykonanie ciasta murzynek zajmie ci zaledwie kilka chwil123RF/PICSEL

Dlaczego murzynek wielkanocny?

Murzynek jest chętnie wybieranym ciastem na Wielkanoc ze względu na swój uniwersalny smak i czekoladową polewę. Ponadto świetnie komponuje się z innymi świątecznymi słodkościami czy deserami. To wypiek pasujący zarówno do porannej kawy, jak i na spotkanie w gronie rodziny i przyjaciół.

Składniki na murzynka

Ciasto murzynek jest idealne na Wielkanoc i stanowi dekorację świątecznego stołu
Ciasto murzynek jest idealne na Wielkanoc i stanowi dekorację świątecznego stołu123RF/PICSEL

Do wykonania murzynka wielkanocnego potrzebujesz kilku niezbędnych składników:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • ¾ cukru,
  • 4 jajka,
  • ¾ szklanki powideł śliwkowych,
  • ¼ szklanki mleka,
  • 120 g masła,
  • 2 łyżeczki sody,
  • 2 łyżki ciemnego kakao,
  • szczypty soli.

Jak upiec murzynka?

  1. Na początku przesiej mąkę z kakao oraz sodą, a masło roztop na małym ogniu.
  2. Białka dokładniej ubij i odstaw na bok.
  3. Żółtka utrzyj z cukrem, jednocześnie wlewaj po łyżce mleka.
  4. Do całości dodaj powidła, szczyptę soli i zmiksuj. Nie przerywając miksowania, dołóż przesianą mąkę, a na końcu dodaj roztopione masło i całość zmiksuj.
  5. Na końcu dołóż wcześniej ubite białka i za pomocą drewnianej łyżki delikatnie połącz je z ciastem.
  6. Tortownica powinna mieć średnicę 21 centymetrów. Połóż na jej dnie papier do pieczenia i przełóż ciasto. Piecz je w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 40 minut. Na końcu polej czekoladową polewą. Smacznego!

Składniki na polewę czekoladową:

  • 100 g masła lub margaryny,
  • 50 g kakao,
  • 120 g cukru pudru,
  • 4 łyżki mleka.

Przepis na polewę:

  1. Przesiej cukier puder przez sitko, a masło roztop w rondelku.
  2. Do roztopionego tłuszczu dodaj kakao, cukier puder i mleko.
  3. Wszystko wymieszaj trzepaczką, nie gotuj. Gdyby polewa była dalej zbyt gęsta możesz dodać odrobinę mleka i pomieszać.

Z czym podawać ciasto murzynka?

Ciasto murzynka możesz podać z polewą czekoladową czy orzechową. Dodatkowo posyp wierzch ciasta wiórkami kokosa, co sprawi, że będzie wyglądał bardziej oryginalnie i smacznie. Ciekawą opcją jest też udekorowanie go bitą śmietaną, którą również wykonasz samodzielnie w domu.

Zobacz też:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas