Ciasto murzynek na Wielkanoc

Jeśli nie masz czasu przed świętami, wykonanie ciasta murzynek zajmie ci zaledwie kilka chwil
Jeśli nie masz czasu przed świętami, wykonanie ciasta murzynek zajmie ci zaledwie kilka chwil123RF/PICSEL

Dlaczego murzynek wielkanocny?

Składniki na murzynka

Ciasto murzynek jest idealne na Wielkanoc i stanowi dekorację świątecznego stołu
Ciasto murzynek jest idealne na Wielkanoc i stanowi dekorację świątecznego stołu123RF/PICSEL
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • ¾ cukru,
  • 4 jajka,
  • ¾ szklanki powideł śliwkowych,
  • ¼ szklanki mleka,
  • 120 g masła,
  • 2 łyżeczki sody,
  • 2 łyżki ciemnego kakao,
  • szczypty soli.

Jak upiec murzynka?

  1. Na początku przesiej mąkę z kakao oraz sodą, a masło roztop na małym ogniu.
  2. Białka dokładniej ubij i odstaw na bok.
  3. Żółtka utrzyj z cukrem, jednocześnie wlewaj po łyżce mleka.
  4. Do całości dodaj powidła, szczyptę soli i zmiksuj. Nie przerywając miksowania, dołóż przesianą mąkę, a na końcu dodaj roztopione masło i całość zmiksuj.
  5. Na końcu dołóż wcześniej ubite białka i za pomocą drewnianej łyżki delikatnie połącz je z ciastem.
  6. Tortownica powinna mieć średnicę 21 centymetrów. Połóż na jej dnie papier do pieczenia i przełóż ciasto. Piecz je w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 40 minut. Na końcu polej czekoladową polewą. Smacznego!
  • 100 g masła lub margaryny,
  • 50 g kakao,
  • 120 g cukru pudru,
  • 4 łyżki mleka.
  1. Przesiej cukier puder przez sitko, a masło roztop w rondelku.
  2. Do roztopionego tłuszczu dodaj kakao, cukier puder i mleko.
  3. Wszystko wymieszaj trzepaczką, nie gotuj. Gdyby polewa była dalej zbyt gęsta możesz dodać odrobinę mleka i pomieszać.
Szybkie ciasto - orzechowiec bez mąki i pieczeniaInteria KulinariaInteria Kulinaria

Z czym podawać ciasto murzynka?