Ciasto orzechowe z cukinią
Okazuje się, że pyszne ciasto możesz zrobić z dodatkiem cukinii!

Składniki
- 12,5 dag masła,
- 10 dag cukru,
- 1 op. cukru wanilinowego,
- szczypta soli,
- 3 jajka,
- 15 dag mąki,
- 10 dag mielonych orzechów laskowych,
- 1/2 op. proszku do pieczenia,
- 5 dag gorzkiej czekolady,
- 1 mała cukinia,
- 15 dag marchewki.
Składniki
do dekoracji
- cukier puder,
- bita śmietana,
- starta marchewka,
- posiekane orzechy laskowe.
1. Gorzką czekoladę bardzo drobno posiekać. Cukinię oraz marchewkę obrać, następnie zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
2. Miękkie masło utrzeć ze szczyptą soli oraz cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Nie przerywając ucierania, kolejno wbijać jajka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i mielonymi orzechami laskowymi. Porcjami wsypywać do ucieranej masy. Dodać posiekaną czekoladę, wymieszać. Do masy wsypać startą cukinię i marchewkę, dokładnie wymieszać.
3. Półokrągłą podłużną foremkę (keksówkę) wysmarować w środku tłuszczem i oprószyć tartą bułką. Do foremki przełożyć ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 175°C. Piec 35 - 40 minut.
4. Przed podaniem ciasto oprószyć cukrem pudrem, udekorować rozetkami bitej śmietany. Każdą rozetkę posypać startą marchewką i posiekanymi orzechami.