Ciasto orzechowe z cukinią

Okazuje się, że pyszne ciasto możesz zrobić z dodatkiem cukinii!

Przed ozdabianiem wystudź
Przed ozdabianiem wystudź 123RF/PICSEL

1. Gorzką czekoladę bardzo drobno posiekać. Cukinię oraz marchewkę obrać, następnie zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

2. Miękkie masło utrzeć ze szczyptą soli oraz cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Nie przerywając ucierania, kolejno wbijać jajka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i mielonymi orzechami laskowymi. Porcjami wsypywać do ucieranej masy. Dodać posiekaną czekoladę, wymieszać. Do masy wsypać startą cukinię i marchewkę, dokładnie wymieszać.

3. Półokrągłą podłużną foremkę (keksówkę) wysmarować w środku tłuszczem i oprószyć tartą bułką. Do foremki przełożyć ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 175°C. Piec 35 - 40 minut.

4. Przed podaniem ciasto oprószyć cukrem pudrem, udekorować rozetkami bitej śmietany. Każdą rozetkę posypać startą marchewką i posiekanymi orzechami. 

Proste ciasto czekoladowe z orzechamiInteria Kulinaria
Życie na Gorąco
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas