Pomoże obniżyć cholesterol. Możesz jeść codziennie, najlepiej po obiedzie
Kisiel to ulubiona przekąska wielu osób. W większości przypadków decydujemy się na zakup gotowego produktu w proszku. Warto jednak wiedzieć, że kisiel możemy przygotować samodzielnie w domowych warunkach – i nie jest to wcale skomplikowane! Istnieje mnóstwo rozmaitych wariantów owego specjału. Jednym z wartych uwagi jest kisiel z siemienia lnianego i truskawek. Na co jest dobry i jak go zrobić?

Spis treści:
Kisiel z siemienia lnianego i truskawek. Na co jest dobry?
Kisiel truskawkowy z dodatkiem siemienia lnianego to zdrowa przekąska, którą warto włączyć do swojego jadłospisu. Obecnie trwa sezon na truskawki, więc do przygotowania tego rodzaju kisielu można wykorzystać świeże owoce.
Uwielbiane przez wiele osób truskawki stanowią doskonałe źródło witamin i minerałów, których właściwa podaż w diecie jest niezwykle ważna dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Mowa tutaj o między innymi o witaminie C, witaminie A, witaminie K, witaminach z grupy B, potasie, fosforze, żelazie czy wapniu.
Drugi składnik omawianego kisielu, czyli siemię lniane, zawiera sporo błonnika, który nie tylko wspiera funkcjonowanie układu pokarmowego, ale również przyczynia się do obniżania cholesterolu i regulowania poziomu cukru we krwi. Co więcej, jedząc siemię lniane, możemy dostarczyć pewną dawkę kwasów omega-3 odpowiedzialnych za wspieranie pracy serca i mózgu oraz redukowanie stanów zapalnych w organizmie.

Jak zrobić kisiel z siemienia lnianego i truskawek?
Mając ochotę na kisiel, w większości przypadków kupujemy go sklepie w sproszkowanej wersji. Okazuje się jednak, że tego rodzaju przysmak możemy zrobić w domu. Samodzielnie przygotowany kisiel będzie również zawierać mniej cukru.
Jak zrobić kisiel z siemienia lnianego i truskawek? Najpierw zaopatrz się w niezbędne składniki:
- 250 g truskawek;
- 400 ml wody;
- 3 łyżki siemienia lnianego.
Sposób przygotowania:
- Do garnka wsypujemy siemię lniane i zalewamy całość wodą. Od momentu zagotowania gotujemy całość przez około 10-15 minut.
- W drugim garnku umieszczamy truskawki. Gotujemy je na wolnym ogniu, aż nie puszczą soku. Całość dokładnie mieszamy - na tym etapie możemy dodać 1 łyżeczkę cukru, choć nie jest to konieczne.
- Gdy mikstura z pierwszego garnka osiągnie konsystencję kisielu, dodajemy do niej owoce, dokładnie mieszamy, a następnie gotujemy jeszcze przez 2 minuty. Po tym czasie kisiel będzie gotowy.
Przed rozpoczęciem jedzenia warto poczekać, aż przekąska nieco przestygnie. Kisiel z siemieniem lnianym i truskawkami można jeść praktycznie codziennie, najlepiej w formie deseru serwowanego po obiedzie. Trzeba jednak zachować umiar - nadmierne ilości kisielu mogą spowodować dolegliwości ze strony układu pokarmowego.
Co istotne - siemię lniane może zaburzać wchłanianie niektórych leków. Wobec tego przed włączeniem takiego przysmaku do diety należy skonsultować się z lekarzem.