Ciasto orzechowe z polewą

Zrób ciasto orzechowe na deser. Rodzina będzie zachwycona!

Smakuje wyjątkowo
Smakuje wyjątkowo 123RF/PICSEL

1. Banany obieramy, kroimy na paski i miksujemy na purée. Orzechy siekamy. Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, dodajemy jaja, mieszamy. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodajemy do masy maślano-jajecznej razem z cynamonem, mlekiem i szczyptą soli. Na koniec łączymy z bananowym purée i garścią orzechów, mieszamy. Pozostałe orzechy odstawiamy.

2. Podłużną blachę smarujemy tłuszczem i oprószamy mąką. Przekładamy do niej ciasto i wyrównujemy wierzch. Pieczemy około 75 minut w 175ºC. Pół godziny później blachę przykrywamy folią aluminiową, by ciasto za bardzo się nie spiekło. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy około 20 minut w blasze. Następnie wyjmujemy ciasto, przekładamy na metalową kratkę i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia.

3. Czekoladę dzielimy na mniejsze kawałki, przekładamy do rondelka i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Powstałą polewą dekorujemy wierzch ciasta i posypujemy pozostałymi orzechami. Odstawiamy, by dobrze zastygła. Ciasto dzielimy na porcje i podajemy do kawy lub herbaty. 

Proste ciasto czekoladowe z orzechamiInteria Kulinaria
Rewia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas