Ciasto owsiane z żurawiną
Słodkie i aromatyczne

Składniki
- 20 dag masła
- 10 dag cukru
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 10 dag mielonych
- migdałów
- po 15 dag płatków owsianych i mąki
- tłuszcz do posmarowania
- formy
- 35 dag konfitury żurawinowej
10
Składniki
na kruszonkę
- po 20 dag cukru i masła
- 15 dag mąki
- po 5 dag wiórków kokosowych i płatków migdałowych
Sposób przygotowania
1. Masło utrzyj z 10 dag cukru, jajkiem oraz żółtkami. Dodaj migdały. Do ucieranej masy przesiej mąkę. Wsyp płatki owsiane i szybko zagnieć ciasto. Zawiń je w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut. Składniki na kruszonkę zagnieć i także schłodź. 2. Okrągłą formę posmaruj tłuszczem. Spód formy wylep schłodzonym ciastem. Posmaruj konfiturą i posyp kruszonką. Piecz ok. 50 minut w temp. 200°C.