Reklama

Reklama

Ciasto owsiane z żurawiną

Słodkie i aromatyczne


Czas przyrządzenia: 45 minut + pieczenie ok. 50 minut
Składniki dla: 10

Składniki

  • 20 dag masła
  • 10 dag cukru
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 10 dag mielonych
  • migdałów
  • po 15 dag płatków owsianych i mąki
  • tłuszcz do posmarowania
  • formy
  • 35 dag konfitury żurawinowej

Składniki na kruszonkę

  • po 20 dag cukru i masła
  • 15 dag mąki
  • po 5 dag wiórków kokosowych i płatków migdałowych

Sposób przygotowania

Reklama

1. Masło utrzyj z 10 dag cukru, jajkiem oraz żółtkami. Dodaj migdały. Do ucieranej masy przesiej mąkę. Wsyp płatki owsiane i szybko zagnieć ciasto. Zawiń je w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut. Składniki na kruszonkę zagnieć i także schłodź. 
2. Okrągłą formę posmaruj tłuszczem. Spód formy wylep schłodzonym ciastem. Posmaruj konfiturą i posyp kruszonką. Piecz ok. 50 minut w temp. 200°C.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje