Ryzyko nowotworów wzrośnie. Oto najpoważniejsze błędy podczas grillowania

Natalia Jabłońska

Natalia Jabłońska

Co zrobić, by potrawy z grilla były zdrowsze?
Co zrobić, by potrawy z grilla były zdrowsze?etienne@vosk-praha.cz123RF/PICSEL

Zanim zaczniesz grillować, zwróć uwagę na ruszt

Kolorowe warzywa, kawałki mięsa i kukurydzy grillowane na okrągłym grillu ogrodowym ustawionym na zielonym trawniku, w tle bujne krzewy i promienie słońca.
Podczas grillowania nie powinno brakować warzyw, które skutecznie niwelują działanie rakotwórczych substancjiOlga Yastremska, New Africa, Africa Studio123RF/PICSEL

Te produkty pomogą zwalczyć substancje rakotwórcze

Metalowy grill ogrodowy z kopułową pokrywą i drewnianymi uchwytami stoi na zielonej trawie w słoneczny dzień.
Staraj się ustawić ruszt stosunkowo wysoko nad źródłem ciepłaJure Gasparic123RF/PICSEL

Cierpliwość się opłaca

Zobacz również:

Zdrowa i smaczna propozycja Mateusza Gesslera na imprezowy stół: wege mini burgery sojowe z burakiem, sosem tzatziki i serem śródziemnomorskim