Centymetry w obwodach stopnieją do lata. Złota lista pogromców tłuszczu i kalorii
Odchudzanie to nie tylko spożywanie mniejszych porcji. To przede wszystkim komponowanie posiłków na bazie wartościowych artykułów. Jak zorganizować lodówkę, by wysiłki nie spełzły na niczym? Najważniejsze jest wybieranie produktów w niewielkim stopniu przetworzonych, bogatych w błonnik, białko i mikroelementy, które sycą na długo i wspierają metabolizm. Podpowiadamy, co jeść podczas odchudzania.

Spis treści:
Od czego zacząć odchudzanie?
Nawet najlepszy plan treningowy nie zadziała bez odpowiedniego odżywiania. W pierwszej kolejności wyeliminuj ze swojego otoczenia pokusy. Zaliczają się do nich m.in. słodycze, chipsy czy gotowce, które wystarczy podgrzać. Mrożone pizze i zupki błyskawiczne idą w odstawkę.
Ważne jest, aby zapewnić sobie dostęp do zdrowych produktów. Dzięki temu łatwiej będzie planować posiłki na każdy dzień. Jednocześnie zyskamy wartościowe przekąski, które pomogą zapanować nad nadmiernym apetytem, kiedy podczas odchudzania dopadnie nas chwila słabości.

Niskokaloryczne i sycące warzywa
Są bogate w błonnik i witaminy, pomagają w dodatkowym nawadnianiu organizmu. Warzywa to jedna z podstaw jadłospisu, kiedy celem jest utrata wagi. Pod ręką warto mieć produkty, które można zajadać na surowo. Sprzymierzeńcami odchudzania są więc:
- pomidory,
- ogórki,
- papryka,
- marchew,
- rukola,
- szpinak,
- seler naciowy.
Dobrym pomysłem jest zrobienie zapasu mrożonych warzyw, które nadal są bogate w substancje odżywcze i pozwalają na szybkie przygotowanie dietetycznego posiłku na ciepło.
Przekąski i dodatki, które można jeść bez wyrzutów sumienia
Masz wrażenie, że dieta staje się coraz bardziej monotonna, a wszystko smakuje podobnie? Taka sytuacja nie sprzyja wytrwaniu w postanowieniach. By uniknąć frustrującej nudy na talerzu, zaopatrz się w kiszonki, np. ogórki lub kapustę. Miłośnicy azjatyckich smaków powinni znaleźć w lodówce miejsce także dla kimchi. Kiszonki nie tylko mają wyrazisty smak, ale przede wszystkim działają korzystnie na przemianę materii oraz mikroflorę jelitową.
Dodatkowym uzupełnieniem diety jest hummus (pasta bazująca na ciecierzycy). Można przygotować go własnoręcznie, można kupić w sklepie, upewniając się, że jest dobrej jakości i bez zbędnych dodatków. Znakomicie syci i może być podawany jako dip do surowych warzyw.

Uwzględnij białko na liście zakupów
Jak zorganizować lodówkę podczas odchudzania? Praktycznym rozwiązaniem jest zaopatrzenie się w serek wiejski, jogurt naturalny, chudy twaróg. Zawsze upewniaj się, że nie są to produkty z dużą zawartością cukru - czytanie etykiet musi wejść w nawyk. Bogate w białko specjały można zjeść bez żadnych dodatkowych przygotowań. Chwila na posiłek znajdzie się nawet między kolejnymi obowiązkami.
Zadbaj o to, by mieć dostęp do jajek - niezwykle odżywczych i pozwalających na przyrządzenie różnych posiłków. Od jajecznicy na parze, poprzez omlety, aż do szakszuki. Wędzony filet z kurczaka też przyda się na czarną godzinę, kiedy nie masz czasu na gotowanie. Produkty o wysokiej zawartości białka sprzyjają budowie masy mięśniowej, co jest ważne w kontekście podejmowania aktywności fizycznej. Przede wszystkim jednak sycą, przez co zapobiegają podjadaniu i uciekaniu myślami w kierunku kalorycznych potraw.