Ciasto piernikowe z jabłkami

Oto przepis na kolejne, świąteczne ciasto. Tym razem polecamy piernikowe z jabłkami. Jest doskonałą alternatywą dla zwykłego piernika.

Ciasto piernikowe najlepiej oblać czekoladą.
Ciasto piernikowe najlepiej oblać czekoladą. 123RF/PICSEL

Składniki na 20 porcji:

  • 2 duże jabłka
  • 400 g mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 op. przyprawy do piernika
  • 100 g cukru
  • 10 łyżek miodu
  • 100 ml oleju
  • 150 ml mleka
  •  1 jajko
  • tłuszcz i mąka do formy

Polewa:

  • 200 g białej polewy czekoladowej
  • czerwony barwnik spożywczy

Czas przygotowania: około 60 minut

1. Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne, miąższ pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny. W misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, przyprawą piernikową i cukrem. Powoli, stale mieszając, rozpuścić w rondelku miód w oleju wymieszanym z mlekiem. Zestawić z ognia. Do przestudzonej masy wmieszać rozkłócone jajko. Wlać do sypkich składników, wymieszać na gładkie ciasto. Dołożyć pokrojone jabłka, przemieszać. Większą blachę wysmarować tłuszczem i wysypać mąką. Przelać ciasto, wygładzić wierzch.

2. Blachę z ciastem wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170°C. Piec około 40 minut. Upieczony piernik zostawić w formie, aż lekko przestygnie, potem przełożyć na metalową kratkę i poczekać, aż zupełnie wystygnie.

3. Polewę rozpuścić według przepisu na opakowaniu. Połączyć z barwnikiem spożywczym. Zabarwioną polewę wylać na przestudzony piernik. Odstawić w chłodne miejsce do stężenia.

Życie na Gorąco
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas