Ciasto piernikowe z jabłkami
Oto przepis na kolejne, świąteczne ciasto. Tym razem polecamy piernikowe z jabłkami. Jest doskonałą alternatywą dla zwykłego piernika.
Składniki na 20 porcji:
- 2 duże jabłka
- 400 g mąki tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 op. przyprawy do piernika
- 100 g cukru
- 10 łyżek miodu
- 100 ml oleju
- 150 ml mleka
- 1 jajko
- tłuszcz i mąka do formy
Polewa:
- 200 g białej polewy czekoladowej
- czerwony barwnik spożywczy
Czas przygotowania: około 60 minut
1. Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne, miąższ pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny. W misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, przyprawą piernikową i cukrem. Powoli, stale mieszając, rozpuścić w rondelku miód w oleju wymieszanym z mlekiem. Zestawić z ognia. Do przestudzonej masy wmieszać rozkłócone jajko. Wlać do sypkich składników, wymieszać na gładkie ciasto. Dołożyć pokrojone jabłka, przemieszać. Większą blachę wysmarować tłuszczem i wysypać mąką. Przelać ciasto, wygładzić wierzch.
2. Blachę z ciastem wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170°C. Piec około 40 minut. Upieczony piernik zostawić w formie, aż lekko przestygnie, potem przełożyć na metalową kratkę i poczekać, aż zupełnie wystygnie.
3. Polewę rozpuścić według przepisu na opakowaniu. Połączyć z barwnikiem spożywczym. Zabarwioną polewę wylać na przestudzony piernik. Odstawić w chłodne miejsce do stężenia.