Ciasto pomarańczowe
Oto ciasto, które ma same zalety. Jest przepyszne, nie za słodkie, lekkie, pasuje do popołudniowej herbaty, a co więcej - bardzo łatwo i szybko można je przygotować.

Składniki
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 pomarańcze
- 3 białka jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki oliwy lub oleju roślinnego
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
1. Białka ubijamy w misce na sztywno, stopniowo dosypujemy cukier. 2. Pomarańcze myjemy, z jednej wyciskamy sok, ścieramy ich skórkę, najlepiej na małych oczkach tarki. Do ubitej białkowej piany dodajemy startą skórkę z dwóch pomarańczy oraz pół szklanki wyciśniętego pomarańczowego soku oraz pół szklanki oleju (lub oliwy), łączymy wszystko razem. Do składników dodajemy przesianą mąkę wraz z sodą oczyszczoną i proszkiem do pieczenia. Starannie mieszamy.3. Ciasto umieszczamy w keksówce wyłożonej papierem do pieczenia (w przypadku braku papieru można formę natłuścić, np. masłem i obsypać bułką tartą). Pieczemy 50-55 minut w temp. 180 stopni.