Ciasto pomarańczowe

Oto ciasto, które ma same zalety. Jest przepyszne, nie za słodkie, lekkie, pasuje do popołudniowej herbaty, a co więcej - bardzo łatwo i szybko można je przygotować.

Nawet osoby początkujące, niepewnie czujące się w kuchni, dadzą sobie radę z tym wypiekiem
Nawet osoby początkujące, niepewnie czujące się w kuchni, dadzą sobie radę z tym wypiekiem123RF/PICSEL

1. Białka ubijamy w misce na sztywno, stopniowo dosypujemy cukier. 

2. Pomarańcze myjemy, z jednej wyciskamy sok, ścieramy ich skórkę, najlepiej na małych oczkach tarki. Do ubitej białkowej piany dodajemy startą skórkę z dwóch pomarańczy oraz pół szklanki wyciśniętego pomarańczowego soku oraz pół szklanki oleju (lub oliwy), łączymy wszystko razem. Do składników dodajemy przesianą mąkę wraz z sodą oczyszczoną i proszkiem do pieczenia. Starannie mieszamy.

3. Ciasto umieszczamy w keksówce wyłożonej papierem do pieczenia (w przypadku braku papieru można formę natłuścić, np. masłem i obsypać bułką tartą). Pieczemy 50-55 minut w temp. 180 stopni.

Małe zmiany mają wielki wpływ
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas