Ciasto ryżowe z sosem

Nie jest trudno zrobić ciasto z ryżu. Smakuje naprawdę wspaniale!

Pyszny deser!
Pyszny deser! 123RF/PICSEL

1. Mleko zagotuj. Dodaj do niego otartą skórkę z cytryny. Do mleka wrzuć ryż i gotuj na małym ogniu przez 30-35 minut (do momentu całkowitego rozgotowania się ryżu). Odstaw do wystudzenia.

2. Do wystudzonego ryżu dodaj cukier, cukier waniliowy i 3 żółtka. Całość delikatnie wymieszaj za pomocą szpatułki. Białka z 3 jaj ubij na sztywną pianę.

3. Formę o średnicy 22 cm wyłóż papierem. Do ryżu dodaj ubite białko i wymieszaj delikatnie. Masę przełóż do formy do pieczenia i oprósz cynamonem. Piecz w temp. 170°C przez 40-45 minut.

4. Do garnuszka włóż owoce leśne, cukier i sok z cytryny. Gotuj, odparowując płyn, aż sos zgęstnieje. Gdy ostygnie, polej nim ciasto i od razu podawaj. 

Ciasto fale Dunaju - klasyczny przepisInteria Kulinaria
Tele Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas