Ciasto świąteczny pień

Przepięknie prezentuje się na stole. A jak smakuje! Choć sprawia wrażenie bardzo skomplikowanego wypieku, jego przygotowanie nie przysparza większych problemów.

Ciasto pieniek to prawdziwa ozdoba świątecznego stołu
Ciasto pieniek to prawdziwa ozdoba świątecznego stołu123RF/PICSEL

1. Oddzielamy białka jajek od żółtek. Białka (cztery) ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy do piany cukier i cukier waniliowy.

2. Mąki pszenną i ziemniaczaną przesiewamy do miski. Dodajemy łyżeczkę proszku do pieczenia, mieszamy.

3. Do piany wsypujemy wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia oraz cztery żółtka. Całość bardzo dokładnie mieszamy.

4. Powstałe ciasto rozsmarowujemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni.

5. Pieczemy ciasto ok. 10-12 minut. Upieczone i jeszcze gorące nakrywamy czystą ściereczką posypaną cukrem i rolujemy (razem ze ściereczką). Odstawiamy do przestudzenia.

6. W garnku zagotowujemy mleko. Odlewamy z całości ok. 1/4 szklanki i rozpuszczamy w tej ilości mleka żelatynę. 

7. Cztery pozostałe żółtka ubijamy w garnku z cukrem pudrem, pod koniec ubijania wsypujemy kakao i łyżkę mąki kukurydzianej. Do garnka wlewamy zagotowane wcześniej, lekko ciepłe mleko i zagotowujemy całość. Po zagotowaniu dodajemy mleko z rozpuszczoną żelatyną, mieszamy, pozostawiamy do ostygnięcia. 

8. Przestudzone ciasto rozwijamy, smarujemy połową otrzymanego czekoladowego kremu i ponownie zawijamy.

9. Kremem, który pozostał smarujemy wierzch rolady. Jeśli zostanie jeszcze niewykorzystany krem, zużywamy go na gałązki - odcinamy 2-3 wąskie paski z początku i końca rolady i przykładamy je tworząc odcięte gałęzie, które dekorujemy kremem. 

10. Końcówką noża lub widelcem rysujemy na roladzie wzory przypominające korę drzewa. Dekorujemy roladę np. cukrowymi listkami. Wstawiamy ją do lodówki i chłodzimy ok. trzech godzin.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas