Ciasto truskawkowe ze śmietanką

Pyszne ciasto dla dużych i małych miłośników truskawek.

Ciasto truskawkowe
Ciasto truskawkowe123RF/PICSEL

Składniki:

  • 25 dag masła
  • 1 szklanka cukru
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 4 jajka
  • 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 1/2 op. proszku do pieczenia
  • 2 łyżki mleka
  • tłuszcz i bułka tarta do formy

Składniki na krem:

  • 50 dag truskawek
  • 1 cytryna
  • 1 szkl. kwaśnej śmietany
  • 2 szkl. śmietany kremówki
  • 2 op. zagęstnika do śmietany

Przygotowanie:

1. Ciasto: masło, cukier i cukier waniliowy utrzyj na puszystą masę. Kolejno wbij do niej jajka. Dodaj oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia i mleko. Wymieszaj składniki mikserem.

Formę z kominem posmaruj tłuszczem. Oprósz bułką tartą i napełnij ciastem. Piecz około 40 minut w temp. 175 stopni. Wystudź, wyjmij z formy. Rozetnij na 3 placki.

2. Krem: truskawki oczyść, umyj. Połowę drobno pokrój, resztę potnij na ćwiartki i plasterki. Cytrynę sparz, zetrzyj skórkę, wyciśnij sok. Kwaśną śmietanę, połowę kremówki, skórkę i sok z cytryny oraz zagęstniki ubij.

3. Spód wieńca posmaruj połową kremu, wyłóż połowę drobno pokrojonych truskawek. Przykryj drugim plackiem, wyłóż resztę kremu i posiekanych truskawek, połóż trzeci placek.

Pozostałą kremówkę ubij, posmaruj nią cały wieniec. Udekoruj resztą truskawek i ew. melisą i syropem truskawkowym.

Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas