Ciasto truskawkowe ze śmietanką
Pyszne ciasto dla dużych i małych miłośników truskawek.
Składniki:
- 25 dag masła
- 1 szklanka cukru
- opakowanie cukru waniliowego
- 4 jajka
- 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej
- 5 łyżek mąki ziemniaczanej
- 1/2 op. proszku do pieczenia
- 2 łyżki mleka
- tłuszcz i bułka tarta do formy
Składniki na krem:
- 50 dag truskawek
- 1 cytryna
- 1 szkl. kwaśnej śmietany
- 2 szkl. śmietany kremówki
- 2 op. zagęstnika do śmietany
Przygotowanie:
1. Ciasto: masło, cukier i cukier waniliowy utrzyj na puszystą masę. Kolejno wbij do niej jajka. Dodaj oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia i mleko. Wymieszaj składniki mikserem.
Formę z kominem posmaruj tłuszczem. Oprósz bułką tartą i napełnij ciastem. Piecz około 40 minut w temp. 175 stopni. Wystudź, wyjmij z formy. Rozetnij na 3 placki.
2. Krem: truskawki oczyść, umyj. Połowę drobno pokrój, resztę potnij na ćwiartki i plasterki. Cytrynę sparz, zetrzyj skórkę, wyciśnij sok. Kwaśną śmietanę, połowę kremówki, skórkę i sok z cytryny oraz zagęstniki ubij.
3. Spód wieńca posmaruj połową kremu, wyłóż połowę drobno pokrojonych truskawek. Przykryj drugim plackiem, wyłóż resztę kremu i posiekanych truskawek, połóż trzeci placek.
Pozostałą kremówkę ubij, posmaruj nią cały wieniec. Udekoruj resztą truskawek i ew. melisą i syropem truskawkowym.