Reklama

Reklama

Ciasto waniliowo-jogurtowe

Eleganckie ciasto o wykwintnym smaku.

Reklama

Składniki:

  • 2 jajka
  • 135 g cukru
  • 1 szczypta soli
  • 100 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka kakao
  • 8 płatów żelatyny
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 400 g śmietany kremówki
  • 300 g jogurtu waniliowego
  • Kakao i rurki do dekoracji

 Przygotowanie:

Jajka rozdzielić. Białka ubić, dosypując 75 g cukru i szczyptę soli. Dodać żółtka. Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia i kakao, przesiać do masy, delikatnie wymieszać. Nałożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki. Piec 12-15 minut w rozgrzanym do 175 st. C piekarniku. Ostudzić, uwolnić z formy, zdjąć papier. Pierścień ponownie umieścić wokół ciasta. 4 płaty żelatyny namoczyć w zimnej wodzie. Jogurt wymieszać z 60 g cukru. Żelatynę odcisnąć, roztopić, zmieszać najpierw z 4 łyżkami jogurtu, a następnie z resztą jogurtu. 250 g śmietany ubić i wymieszać z jogurtem. Nałożyć na ciasto, wyrównać, odstawić na 1 godzinę w chłodne miejsce.

4 płaty żelatyny namoczyć, odcisnąć, roztopić zmieszać z 4 łyżkami jogurtu waniliowego, a następnie z resztą tego jogurtu. Ubić 150 g śmietany i również wmieszać. Nałożyć kolejna warstwę masy i odstawić ciasto na 2 godziny do lodówki. Dekorować waflami-rurkami i kakao.

Dowiedz się więcej na temat: Ciasto waniliowo-jogurtowe

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje