Lżejsza wersja tradycyjnego kapuśniaku. Wspomaga trawienie

Natalia Jabłońska

Natalia Jabłońska

Lżejsza wersja tradycyjnego kapuśniaka
Lżejsza wersja tradycyjnego kapuśniaka123RF/PICSEL

Zamiast tradycyjnego kapuśniaku

  • witaminy C
  • witaminy K
  • witaminy A
  • kwasu foliowego, które wspomagają układ odpornościowy, poprawiają zdrowie skóry, pomagają w produkcji czerwonych krwinek i wspierają zdrowie układu kostnego.

Kapuśniak - jego łagodniejsza wersja

Kapuśniak z włoskiej kapusty jest delikatniejszy w smaku niż ten tradycyjny
Kapuśniak z włoskiej kapusty jest delikatniejszy w smaku niż ten tradycyjny123RF/PICSEL

Jak przygotować kapuśniak z kapusty włoskiej?

  • ½ główki kapusty włoskiej
  • wędzone kości wieprzowe
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • ½ selera
  • 1 cebula
  • ½ łyżeczki kminku mielonego
  • ½ łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • garść koperku
  • sól
  • pieprz
  1. Kości przełożyć do garnka z wodą. Przyprawić zielem angielskim i liściem laurowym.
  2. Przykryć, doprowadzić do wrzenia i na wolnym ogniu gotować przez co najmniej 2 godziny.
  3. Pod koniec dorzucić pokrojone w kostkę ziemniaki.
  4. Następnie dodać posiekaną cebulę oraz pozostałe warzywa starte na dużych oczkach.
  5. Przyprawić kminkiem i pieprzem ziołowym. Przykryć i gotować do miękkości.
  6. Zakwasić sokiem z cytryny.
  7. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
  8. Wrzucić posiekany koperek i zdjąć z kuchenki.
  9. Wymieszać i od razu podawać.
Czy nasze miasta są gotowe na demograficzne tsunami?INTERIA.PL