Lżejsza wersja tradycyjnego kapuśniaku. Wspomaga trawienie
Kapuśniak z kapusty włoskiej to zdrowa, lekka i smaczna zupa, która dostarcza organizmowi wielu wartościowych składników odżywczych, wspiera trawienie, jest niskokaloryczna i ma łagodniejszy smak niż tradycyjny kapuśniak z kiszonej kapusty. Warto spróbować.

Zamiast tradycyjnego kapuśniaku
Kwaśny, ciężkostrawny, ale o wyjątkowym smaku. Tradycyjny kapuśniak ma swoje minusy, ale i plusy, które kuszą wielu miłośników zup. Jeśli jednak szukasz alternatywa, bo kiszona kapusta nie jest dla ciebie dobra, wypróbuj lżejszą wersję od tej tradycyjnej. Świeża kapusta włoska ma łagodniejszy smak i mniejszą kwasowość. Dzięki temu zupa jest mniej obciążająca dla układu trawiennego, co czyni ją idealną, szczególnie dla osób, które unikają potraw kwaśnych lub fermentowanych.
Kapusta włoska to źródło:
- witaminy C
- witaminy K
- witaminy A
- kwasu foliowego, które wspomagają układ odpornościowy, poprawiają zdrowie skóry, pomagają w produkcji czerwonych krwinek i wspierają zdrowie układu kostnego.
Kapuśniak - jego łagodniejsza wersja
Kolejny plus? Kapuśniak z kapusty włoskiej jest niskokaloryczny, co czyni go świetnym wyborem dla osób, które dbają o linię lub chcą jeść zdrowo bez obawy o przyrost masy ciała. Świeża kapusta jest naturalnie uboga w kalorie, a zupa na jej bazie jest sycąca, dzięki zawartości błonnika, który wspomaga uczucie pełności.
Kapusta włoska jest mniej ciężkostrawna od kapusty kiszonej i dzięki temu zupa z jej udziałem jest łagodniejsza dla żołądka. Jest to dobra opcja dla osób, które mają m.in. wrażliwy układ pokarmowy.

Jak przygotować kapuśniak z kapusty włoskiej?
Na to pytanie odpowiedziała w jednym z odcinków programu "Ewa Gotuje" prowadząca Ewa Wachowicz. Oto jej przepis na zupę:
Składniki:
- ½ główki kapusty włoskiej
- wędzone kości wieprzowe
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 4 ziemniaki
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- ½ selera
- 1 cebula
- ½ łyżeczki kminku mielonego
- ½ łyżeczki pieprzu ziołowego
- 2 łyżki soku z cytryny
- garść koperku
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
- Kości przełożyć do garnka z wodą. Przyprawić zielem angielskim i liściem laurowym.
- Przykryć, doprowadzić do wrzenia i na wolnym ogniu gotować przez co najmniej 2 godziny.
- Pod koniec dorzucić pokrojone w kostkę ziemniaki.
- Następnie dodać posiekaną cebulę oraz pozostałe warzywa starte na dużych oczkach.
- Przyprawić kminkiem i pieprzem ziołowym. Przykryć i gotować do miękkości.
- Zakwasić sokiem z cytryny.
- Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
- Wrzucić posiekany koperek i zdjąć z kuchenki.
- Wymieszać i od razu podawać.