Suplementacja beta-karotenu - komu zaszkodzi, komu pomoże i czy w ogóle ma sens?

Bataty, marchew i dynia to warzywa o największej zawartości beta-karotenu
Bataty, marchew i dynia to warzywa o największej zawartości beta-karotenuCanvaProINTERIA.PL

Czym jest beta-karoten i jakie ma właściwości?

  1. Jest przeciwutleniaczem: Chroni komórki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, opóźniając procesy starzenia i zmniejszając ryzyko rozwoju chorób przewlekłych. Spowalnia procesy starzenia się mózgu i poprawia funkcje poznawcze.
  2. Wzmacnia wzrok: Witamina A, powstająca z beta-karotenu, jest niezbędna do prawidłowego widzenia, szczególnie o zmierzchu. Beta-karoten, w duecie z luteiną i zeaksantyną, dba o zdrowie naszych oczu, chroniąc je przed zwyrodnieniem plamki żółtej, chorobą, która zagraża szczególnie osobom starszym.
  3. Wspiera układ odpornościowy: Beta-karoten wspomaga funkcjonowanie układu immunologicznego, zwiększając odporność organizmu na infekcje.
  4. Korzystnie wpływa na skórę: Chroni ją przed szkodliwym działaniem promieniowania UV, wspomaga procesy regeneracji i nadaje jej zdrowy koloryt.
  5. Wspomaga układ krążenia: Beta-karoten, jako silny antyoksydant, dba o nasze serce i naczynia krwionośne. Może zmniejszać ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, obniżając poziom "złego" cholesterolu LDL.

Źródła beta-karotenu w żywności

  • Marchew
  • Słodkie ziemniaki (bataty)
  • Dynia
  • Szpinak
  • Jarmuż
  • Papryka czerwona
  • Morele
  • Mango
  • Melon kantalupa
  • Brokuły
  • Pomidory
  • Sałata rzymska
  • Zielony groszek
  • Brzoskwinia
Co ciekawe, jarmuż także jest doskonałym źródłem beta-karotenu - jednak jest on "zasłonięty" przez chlorofil i dlatego warzywo ma zielony kolor.
Co ciekawe, jarmuż także jest doskonałym źródłem beta-karotenu - jednak jest on "zasłonięty" przez chlorofil i dlatego warzywo ma zielony kolor.123RF/PICSEL

Palisz? Beta-karoten nie jest dla ciebie!

Ciąża a suplementacja beta-karotenu

Ładna opalenizna i brak potrzeby stosowania kremu z filtrem? To mit!

Ile można wypić soku z marchwi?

Czy nadmiar soku z marchwi może uszkodzić wątrobę?

Ada Florentyna Pawlak. Transhumanizm i uzależnienie od AIINTERIA.PL