Ciasto z kaszy kukurydzianej
Wyjątkowo lekkie, aromatyczne i smaczne. Ciasto kukurydziane można serwować nawet alergikom.
Czasem mamy ochotę na coś słodkiego, co zbytnio nie obciąży naszego organizmu. Idealne tu będzie ciasto cytrynowe z kaszy kukurydzianej. Może się ono znaleźć w diecie alergika i tych, którzy nie tolerują glutenu. Przepis na ciasto PAP Life wyszukał w książce Magdaleny Sych "Nasze kasze".
Do przyrządzenia ciasta potrzebujemy:
- 100 g drobno mielonej kaszki kukurydzianej,
- 200 g masła,
- 150 g drobnego cukru,
- 3 jajka,
- skórkę otartą z dwóch cytryn,
- sok z dwóch cytryn,
- 130 g zmielonych migdałów i dwie łyżeczki proszku do pieczenia.
Używając miksera mieszamy dokładnie wszystkie składniki ciasta tak, by otrzymać jednorodną, lekko ziarnista masę. Dno średniej wielkości tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy gotową masę. Wstawiamy ciasto do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 st. C.
Pieczemy ciasto 40-50 minut. Wyjmujemy, kiedy będzie lekko złote, można sprawdzić, czy jest upieczone za pomocą patyczka. Nie wyjmujemy z formy przed wystygnięciem. Podajemy z ulubionymi dodatkami.