Ciasto z Nutellą i mleczkiem kokosowym
Idealne na Światowy Dzień Nutelli.
Składniki:
- 200 g masła
- Szczypta soli
- 150 g cukru
- Opakowanie cukru waniliowego
- 4 jajka
- 375 g mąki
- Opakowanie proszku do pieczenia
- 150 g Nutelli
- Płatki kokosowe
- 200 ml mleka kokosowego
- Kakao do oprószenia
Przygotowanie:
Masło, sól, cukier i cukier waniliowy utrzeć na kremową masę. Kolejno dodać jajka. Dodać mleko kokosowe. Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy. Ciasto wyrobić, podzielić na 2 części. Do jednej wmieszać nutellę. Do natłuszczonej formy (25 cm) nałożyć najpierw jasne a później ciemne ciasto, lekko zamieszać widelcem. Wstawić do rozgrzanego piekarnika (175 st. C) 60-70 minut. Ciasto wyjąć, odstawić, aby ostygło. Płatki kokosowe uprażyć na patelni bez tłuszczu. Ciasto posypać uprażonymi płatkami kokosowymi i oprószyć kakaem.