Ciasto z Nutellą i mleczkiem kokosowym

Idealne na Światowy Dzień Nutelli.

Smacznego
Smacznego123RF/PICSEL

Składniki:

  • 200 g masła
  • Szczypta soli
  • 150 g cukru
  • Opakowanie  cukru waniliowego
  • 4 jajka
  • 375 g mąki
  • Opakowanie proszku do pieczenia
  • 150 g Nutelli
  • Płatki kokosowe
  • 200 ml mleka kokosowego
  • Kakao do oprószenia

Przygotowanie:

Masło, sól, cukier i cukier waniliowy utrzeć na kremową masę. Kolejno dodać jajka. Dodać mleko kokosowe. Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy. Ciasto wyrobić,  podzielić na 2 części. Do jednej wmieszać nutellę. Do natłuszczonej formy (25 cm) nałożyć najpierw jasne a później ciemne ciasto, lekko zamieszać widelcem. Wstawić do rozgrzanego piekarnika (175 st. C) 60-70 minut. Ciasto wyjąć, odstawić, aby ostygło. Płatki kokosowe uprażyć na patelni bez tłuszczu. Ciasto posypać uprażonymi płatkami kokosowymi i oprószyć kakaem.

Smacznego
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas