Dietetyczny skarb z Azji – pokochają go twoje jelita
Nie są ani orzechami, ani prawdziwymi kasztanami, a mimo to robią furorę w kulinarnym świecie. Chrupiące jak świeże jabłko, lekkie jak piórko i pełne zdrowia. Poznaj egzotyczny przysmak, który może pomóc obniżyć ciśnienie, wspiera trawienie i doskonale smakuje w curry albo w sałatce z mango.

Kasztany wodne - co to właściwie jest?
Nie daj się zwieść nazwie - kasztany wodne nie mają nic wspólnego z kasztanami rosnącymi w parkach. To bulwy rośliny o nazwie ponikło słodkie, która rośnie na terenach podmokłych, głównie w Azji.
Największe uprawy znajdują się w Chinach, Indiach i na Filipinach. Bulwy wyglądają trochę jak ciemne orzechy, a po obraniu ukazują śnieżnobiałe, chrupiące wnętrze.
Smak? Słodkawy, lekko orzechowy, z teksturą przypominającą świeżego jabłka albo kalarepę.
Skarbnica wartości odżywczych
Kasztany wodne to w dużej mierze woda i błonnik - dlatego świetnie sycą, a jednocześnie są niskokaloryczne (około 100 kcal w 100 g).
Zawierają sporo potasu (ok. 584 mg/100 g), który działa jak balsam dla serca i naczyń krwionośnych, a także witaminę B6, witaminę C i mangan. Znajdziesz w nich też miedź, fosfor oraz niewielkie ilości żelaza. Są całkowicie pozbawione glutenu i cholesterolu.
Dlaczego warto jeść kasztany wodne?
Bo są chrupiące jak chipsy, ale zdrowe - a przyjemność z jedzenia też jest ważna. Zawierają potas, który obniża ciśnienie krwi. Działają przeciwzapalnie i pomagają utrzymać prawidłową pracę mózgu. Są lekkostrawne, bezpieczne dla alergików i nie powodują skoków glukozy we krwi - mają bowiem niski indeks glikemiczny.
To świetny wybór dla:
- osób z nadciśnieniem
- diabetyków
- osób na diecie bezglutenowej
- tych, którzy lubią coś chrupnąć bez wyrzutów sumienia
Gdzie kupić, czyli polowanie na kasztany
W Polsce kasztany wodne nie są jeszcze bardzo popularne, ale coraz łatwiej je znaleźć w sklepach z żywnością azjatycką, większych supermarketach w działach "kuchnie świata", sklepach internetowych z egzotyczną żywnością
Kasztany wodne nie powinny być jedzone na surowo. W Polsce można je dostać prawie wyłącznie w puszkach. Świetnie sprawdzają się w:
- daniach stir-fry (na patelni z warzywami i sosem sojowym)
- sajgonkach i spring rollach
- curry i zupach orientalnych
- farszach do pierożków azjatyckich
- deserach z mlekiem kokosowym
Ich największą zaletą jest to, że nawet po obróbce cieplnej pozostają chrupiące, więc nadają potrawom ciekawej tekstury.

Egzotyczna sałatka z kasztanami wodnymi i mango
Składniki:
- 1 mango, pokrojone w kostkę
- 1/2 ogórka
- 5-6 kasztanów wodnych (z puszki lub świeżych), pokrojonych w cienkie plasterki
- garść rukoli
- kilka listków mięty
- sok z 1 limonki
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka oleju sezamowego (lub oliwy)
Przygotowanie:Wymieszaj wszystkie składniki w misce. Sos przygotuj osobno z limonki, miodu, sosu sojowego i oleju. Polej nim sałatkę, wymieszaj i gotowe.