Ciasto z orzechami
Ciasto z orzechami jest pyszne, aż ślinka leci. Gwarantujemy, że oczaruje zaproszonych gości. Ciasto orzechowe ze śmietankową kołderką jest prostsze, niż myślisz. A przy tym efektowne.
Ciasto orzechowe - przygotowanie
1. Rozdziel białka od żółtek. Białka ubijaj na sztywno z dodatkiem soli. W trakcie dosypuj porcjami cukier, mąkę i proszek do pieczenia.
2. Dosypuj orzechy, masę mieszaj szpatułką.
3. Ciasto piecz w 180 stopniach przez około 30 minut.
4. Piankę przygotuj mieszając żółtka z cukrem. Wstaw miskę do garnka z gotującą się wodą. Masa w kąpieli wodnej powinna gęstnieć. Potem odstaw ją do wystudzenia.
5. Żelatynę przygotuj zgodnie z opisem na opakowaniu.
6. Śmietankę ubij na sztywno, dodaj jajka, żelatynę i zmiksuj. Nałóż ją na ciasto, zostaw do wystudzenia. Możesz górę ciasta posypać orzechami lub rodzynkami.
Sprawdź też inne przepisy na ciasta i desery:
Zobacz także: