Reklama

Reklama

Ciasto z orzechami

Pyszne aż ślinka leci. Ciasto orzechowe ze śmietankową kołderką jest prostsze niż myślisz. A przy tym efektowne. Gwarantujemy, że oczaruje zaproszonych gości.

Składniki

  • 7 jajek
  • dwie łyżki cukru
  • szklanka orzechów włoskich
  • szklanka mąki tortowej
  • proszek do pieczenia
  • pół szklanki cukru
  • śmietana 30 procentowa
  • żelatyna

Rozdziel białka od żółtek. Białka ubijaj na sztywno z dodatkiem soli. W trakcie dosypuj porcjami cukier, mąkę i proszek do pieczenia. 

Reklama

Dosypuj orzechy, masę mieszaj szpatułką.

Ciasto piecz w 180 stopniach przez około 30 minut.

Piankę przygotuj mieszając żółtka z cukrem. Wstaw miskę do garnka z gotującą się wodą. Masa w kąpieli wodnej powinna gęstnieć. Potem odstaw ją do wystudzenia. 

Żelatynę przygotuj zgodnie z opisem na opakowaniu. 

Śmietankę ubij na sztywno, dodaj jajka, żelatynę i zmiksuj. Nałóż ją na ciasto, zostaw do wystudzenia. Możesz górę ciasta posypać orzechami lub rodzynkami.

***

Zobacz także:

Dowiedz się więcej na temat: orzechy

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje