Ciasto z wiśniami i czekoladą

Łatwe i bardzo smaczne.

Składniki:

  • Słoik wiśni (370 ml)
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 225 g cukru
  • Szczypta soli
  • 4 jajka
  • 125 g śmietany kremówki
  • 225 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3-4 łyżki mleka
  • 2-3 łyżki wiśniówki
  • Mielone pistacje
  • Tłuszcz i bułka tarta do formy

Reklama

Przygotowanie:

Wiśnie osączyć. 100 g czekolady posiekać. Masło, cukier i sól utrzeć na kremową masę. Kolejno dodawać jajka, dodać śmietanę. Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia i dodawać na przemian z mlekiem. Wmieszać czekoladę i wiśnie. Ciasto nałożyć do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy. Piec w piekarniku rozgrzanym do 175 st. C przez 55-60 minut. Zostawić na 10 minut, wybić z formy i skropić wiśniówką.

100 g czekolady posiekać i roztopić gorącej kąpieli. Połowę rozsmarować na papierze do pieczenia i odstawić, aby ostygło. Resztę czekolady nałożyć na ciasto. Gdy czekolada na papierze zastygnie, połamać ją na duże kawałki, oddzielić od papieru i dekorować ciasto. Posypać mielonymi pistacjami.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje