Ciasto z wiśniami i czekoladą
Łatwe i bardzo smaczne.
Składniki:
- Słoik wiśni (370 ml)
- 200 g gorzkiej czekolady
- 225 g cukru
- Szczypta soli
- 4 jajka
- 125 g śmietany kremówki
- 225 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3-4 łyżki mleka
- 2-3 łyżki wiśniówki
- Mielone pistacje
- Tłuszcz i bułka tarta do formy
Przygotowanie:
Wiśnie osączyć. 100 g czekolady posiekać. Masło, cukier i sól utrzeć na kremową masę. Kolejno dodawać jajka, dodać śmietanę. Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia i dodawać na przemian z mlekiem. Wmieszać czekoladę i wiśnie. Ciasto nałożyć do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy. Piec w piekarniku rozgrzanym do 175 st. C przez 55-60 minut. Zostawić na 10 minut, wybić z formy i skropić wiśniówką.
100 g czekolady posiekać i roztopić gorącej kąpieli. Połowę rozsmarować na papierze do pieczenia i odstawić, aby ostygło. Resztę czekolady nałożyć na ciasto. Gdy czekolada na papierze zastygnie, połamać ją na duże kawałki, oddzielić od papieru i dekorować ciasto. Posypać mielonymi pistacjami.