Ciasto z wkładką
Pyszne ciasto ze szparagami

Składniki
- pęczek zielonych i białych szparagów
- 25 dag mąki
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta sody oczyszczonej
- 100 ml mleka
- 100 ml oliwy
- 4 jajka
- czerwona papryka
- 6 dag sera żółtego
- pęczek szczypiorku
- kilka gałązek bazylii
- łyżeczka musztardy
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
1. Szparagi ugotuj. Wymieszaj mąkę z sodą, proszkiem do pieczenia, solą. Jajka roztrzep z oliwą, mlekiem i musztardą, dodaj do mąki, zmiksuj, dopraw do smaku. 2. Paprykę pokrój w paski, razem ze szparagami, posiekanym szczypiorkiem i bazylią dodaj do ciasta, wymieszaj. Formę natłuść, wlej ciasto, posyp serem. Wstaw do nagrzanego do temp. 170°C piekarnika, piecz ok. 40 minut.