Ciasto ze śliwkami (Pflaumenkuchen)

Jesienne ciasto z Bawarii.

Smacznego
Smacznego123RF/PICSEL

- 125 g masła lub margaryny,

- 100 g cukru,

- paczka cukru waniliowego,

- szczypta soli,

- 2 jajka,

- opakowanie budyniu waniliowego (na 500 ml mleka, do gotowania),

- 200 g mąki,

- 0,5 paczki proszku do pieczenia,

- 2 łyżki soku z cytryny,

- tłuszcz i maka do formy Przygotowanie: Śliwki umyć, przepołowić i wypestkować. Tłuszcz, cukier, cukier waniliowy i sól ucierać ok. 5 minut na kremową masę. Kolejno dodawać jajka na zmianę z proszkiem budyniowym. Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia, wmieszać do ciasta, na koniec dodać sok z cytryny. Ciasto nałożyć do natłuszczonej i oprószonej mąką formy (26 cm) wyrównać. Na wierzchu ułożyć śliwki. Piec w nagrzanym do 175 st. C piekarniku przez 45 minut. Posypać cukrem i cukrem pudrem. Doskonale smakuje z bitą śmietaną.

Czas przygotowania: 75 minut

Jedna porcja zawiera: 960 kJ/229 kcal

Smacznego
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas