Reklama

Reklama

Ciecierzyca po bretońsku

Bezmięsna wersja kultowego dania jednogarnkowego, która przypadnie do gustu nie tylko wegetarianom. Szybki sposób na sycący i rozgrzewający obiad w 25 minut. Pokochasz ten smak.

Czas przyrządzenia: 25 minut
Składniki dla: 3 osób

Składniki

  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 średnie marchewki
  • 1 puszka ciecierzycy 400 g
  • passata pomidorowa 600-700 ml
  • natka pietruszki
  • majeranek
  • kminek
  • kolendra suszona
  • pieprz
  • sól
  • papryka słodka
  • papryka ostra

W głębokim garnku rozgrzej olej i zeszklij na nim posiekaną w kostkę cebulę. Pod koniec smażenia dodaj pokrojoną w plastry marchew, starty czosnek i przyprawy - majeranek i kminek, a opcjonalnie odrobinę kolendry.

Reklama

Po około 2 minutach dodaj odsączoną ciecierzycę i passatę pomidorową. Dopraw solą, pieprzem, papryką słodką, ostrą i gotuj przez około 10 minut. Przed podaniem posyp świeżo posiekaną natką pietruszki.

Aby smak był jeszcze bogatszy, możesz opcjonalnie dodać odrobinę bulionu warzywnego.

***

Zobacz także: 

Dowiedz się więcej na temat: przepisy | ciecierzyca | dania jednogarnkowe

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje