Tak chrupiącej i pysznej panierki jeszcze nie jadłeś. Idealnie przylega do mięsa
Mimo iż panierowanie ryby to czynność dziecinnie prosta, niejednokrotnie zdarza się, że podczas smażenie powłoka z mąki odchodzi lub przybiera mało apetyczną konsystencję. Jeśli chcesz, aby smakowała jak z najlepszej smażalni, zwróć uwagę na jeden mały, ale jakże istotny szczegół. Przedstawiamy sposób na panierkę, która wprost rozpływa się w ustach.

Spis treści:
Aby ryba w panierce była odpowiednio soczysta w środku, chrupiąca z zewnątrz i tym samym smakowała doskonale, kluczowy jest przede wszystkim wybór najlepszej jakości mięsa i odpowiednie jego przygotowanie. Istotne jest również to, czego użyjesz do panierowania ryby. Zachęcamy, aby zamiast najbardziej popularnej mąki pszennej wybrać mąkę kukurydzianą. Dlaczego? Z wielu względów.
Dlaczego mąka kukurydziana jest najlepsza do panierowania ryby?
Mąką kukurydzianą warto panierować ryby z kilku względów:
- pozostawia złocistą i chrupiącą skorupkę na rybie - wygląda jeszcze apetyczniej niż ta z mąki pszennej
- nie zawiera glutenu, co jest istotne dla osób odczuwających dolegliwości po jego spożyciu
- jest bardziej odżywcza niż pszenna - zawiera więcej minerałów, błonnika i witamin z grupy B
- dobrze przywiera do mięsa i nie odpada podczas smażenia
- mąka kukurydziana nie wchłania zbyt dużych ilości oleju, dzięki czemu usmażona ryba nie będzie ociekać tłuszczem
- można do niej dodać ulubione przyprawy oraz dodatkowo bułkę tartą

Jak zapanierować rybę w mące kukurydzianej?
Panierowanie ryby w mące kukurydzianej jest dziecinnie proste i w zasadzie niczym nie różni się od tradycyjnego sposobu. Aby dobrze trzymała się mięsa i była odpowiednio chrupka, trzeba jednak pamiętać o kilku zasadach.
- przed panierowaniem dokładnie osusz rybę (możesz użyć do tego ręcznika papierowego) - szczególnie jeśli filety były wcześniej zamrożone
- do smażenia użyj oleju rzepakowego albo masła klarowanego
- na patelnię wlej odpowiednio dużo tłuszczu - tyle, by pokrywał całe naczynie cienką warstwą
• dobrze rozgrzej olej i nie ustawiaj palnika na najwyższą moc - wówczas panierka może się przypalić, a ryba będzie surowa w środku
• nie przykrywaj ryby w trakcie smażenia pokrywką
• nie przewracaj ryby zbyt często