Tak chrupiącej i pysznej panierki jeszcze nie jadłeś. Idealnie przylega do mięsa

Aby ryba była jeszcze smaczniejsza, do panierowania zamiast mąki pszennej można użyć czegoś innego
Aby ryba była jeszcze smaczniejsza, do panierowania zamiast mąki pszennej można użyć czegoś innego123RF/PICSEL

Dlaczego mąka kukurydziana jest najlepsza do panierowania ryby?

  • pozostawia złocistą i chrupiącą skorupkę na rybie - wygląda jeszcze apetyczniej niż ta z mąki pszennej
  • nie zawiera glutenu, co jest istotne dla osób odczuwających dolegliwości po jego spożyciu
  • jest bardziej odżywcza niż pszenna - zawiera więcej minerałów, błonnika i witamin z grupy B
  • dobrze przywiera do mięsa i nie odpada podczas smażenia
  • mąka kukurydziana nie wchłania zbyt dużych ilości oleju, dzięki czemu usmażona ryba nie będzie ociekać tłuszczem
  • można do niej dodać ulubione przyprawy oraz dodatkowo bułkę tartą
Kawałki ryby w panierce smażone na głębokim tłuszczu na patelni, apetycznie zarumienione, otoczone bulgoczącym olejem, kuchenne otoczenie urządzone funkcjonalnie.
Pamiętaj, aby nie przykrywać ryby pokrywką podczas smażenia123RF/PICSEL

Jak zapanierować rybę w mące kukurydzianej?

  • przed panierowaniem dokładnie osusz rybę (możesz użyć do tego ręcznika papierowego) - szczególnie jeśli filety były wcześniej zamrożone
  • do smażenia użyj oleju rzepakowego albo masła klarowanego
  • na patelnię wlej odpowiednio dużo tłuszczu - tyle, by pokrywał całe naczynie cienką warstwą

Zobacz również:

"Polacy za granicą": Ma pod sobą ponad 500 pracowników. „Nietutejsza twarz pomaga”Polsat Play
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?