Ciecierzyca po staropolsku

Ciecierzyca po staropolsku
Ciecierzyca po staropolskuPicsel123RF/PICSEL

Składniki dla 4 osób:

  • puszka ciecierzycy
  • 30 dag podwędzanej kiełbasy
  • 2 papryki
  • 2 puszki pomidorów krojonych
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • olej
  • natka pietruszki
  • 3 jajka
  • pół bagietki
  • szczypta ostrej papryki
  • szczypta majeranku
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:
1. Na patelni rozgrzej olej, zeszklij cebulę z przeciśniętym czosnkiem, dodaj pokrojoną w kostkę kiełbasę i paprykę, smaż 15 minut, dodaj odsączoną z zalewy ciecierzycę, pomidory z puszki, liście laurowe, ziela angielskie. Przypraw do smaku solą, pieprzem, majerankiem i ostrą papryką. Duś 20 minut pod przykryciem, co jakiś czas delikatnie mieszając.2. Bagietkę pokrój w plastry. Włóż do nagrzanego piekarnika i piecz, aż się zrumienią. Pod sosem zmniejsz gaz, wbij jajka i przykryj naczynie. Czekaj, aż jajka się zetną. Gotowe danie posyp natką pietruszki, podawaj z grzankami.Czas przygotowania: ok. godziny

Kokosowa owsiankaTV Interia
Dobry Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas