Ciecierzyca po staropolsku
Składniki dla 4 osób:
- puszka ciecierzycy
- 30 dag podwędzanej kiełbasy
- 2 papryki
- 2 puszki pomidorów krojonych
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- 2 ziela angielskie
- olej
- natka pietruszki
- 3 jajka
- pół bagietki
- szczypta ostrej papryki
- szczypta majeranku
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
1. Na patelni rozgrzej olej, zeszklij cebulę z przeciśniętym czosnkiem, dodaj pokrojoną w kostkę kiełbasę i paprykę, smaż 15 minut, dodaj odsączoną z zalewy ciecierzycę, pomidory z puszki, liście laurowe, ziela angielskie. Przypraw do smaku solą, pieprzem, majerankiem i ostrą papryką. Duś 20 minut pod przykryciem, co jakiś czas delikatnie mieszając.2. Bagietkę pokrój w plastry. Włóż do nagrzanego piekarnika i piecz, aż się zrumienią. Pod sosem zmniejsz gaz, wbij jajka i przykryj naczynie. Czekaj, aż jajka się zetną. Gotowe danie posyp natką pietruszki, podawaj z grzankami.Czas przygotowania: ok. godziny