Cieciorka, kuskus i marchewka na ostro
Dzięki połączeniu cieciorki i kuskusu potrawa jest tak sycąca, że może stanowić samodzielne danie obiadowe.
Składniki:
- cebula
- 2 marchewki
- 2 selery naciowe
- 3 ząbki czosnku
- mały kawałek imbiru
- po łyżeczce kuminu, cynamonu i kolendry
- 3 szklanki bulionu warzywnego
- 1 i 1/2 szklanki kuskusu
- 400 g cieciorki z puszki
- 100 g szpinaku
- olej
- sól
TZATZIKI:
- 300 g jogurtu naturalnego
- ogórek
- 2 ząbki czosnku
Przygotowanie:
Rozgrzej olej na dużej patelni, wrzuć pokrojoną cebulę, marchewkę i seler. Smaż 5 minut. Dodaj czosnek, imbir, podsmażaj 2 minuty.
Zalej kuskus bulionem, przykryj i zostaw na kilka minut, aż go wchłonie i napęcznieje. Dodaj do warzyw, wymieszaj i podsmaż.
Przygotuj tzatziki. Zetrzyj na tarce ogórek, odciśnij z nadmiaru wody, przełóż do miski, dodaj jogurt i rozgnieciony czosnek. Przypraw solą.
Wymieszaj listki szpinaku z podsmażonymi warzywami, kuskusem i odsączoną z zalewy cieciorką. Podawaj z tzatziki.