Cienkie naleśniki
Dobrze przyrządzone cienkie naleśniki nie powinny się rozpadać ani za bardzo nasiąkać olejem. Muszą za to rozpływać się w ustach i komponować się z dowolnymi dodatkami. Poznaj prosty przepis na cienkie naleśniki.
Cienkie naleśniki - przygotowanie
1. Mąkę przesypujemy do miski, wbijamy jajka. Wlewamy wodę mineralną oraz mleko i olej. Miksujemy ciasto, aż do uzyskania gładkiej masy. Gotową odstawiamy na 20 - 30 minut (powinna stać w temp. pokojowej).
2. Patelnię naleśnikową (najlepsza będzie właśnie taka) ustawiamy na małym ogniu, po minucie zmieniamy ogień na średni. Podgrzewamy chwilę.
3. Przy pomocy chochli wylewamy na dobrze rozgrzaną patelnię partię ciasta (niedużą), poruszamy patelnią, by ciasto zostało dobrze rozprowadzone.
4. Po ok. 40 sek. przewracamy naleśnik na drugą stronę (najlepiej przy pomocy jednej lub dwóch płaskich łopatek). Usmażony ostrożne przekładamy na talerz i bierzemy się za smażenie następnych, aż do wyczerpania składników.
5. Do środka naleśników wkładamy ulubione nadzienie, zawijamy.
Sprawdź też inne nasze przepisy:
Zobacz także: