Ciepła cukinia
Cukinia jest siostrą kabaczka. Aż z 90 proc. składa się z wody, przez co jest niezwykle niskokaloryczna. W dzisiejszym przepisie wystąpi jako dodatek do drugiego dania.
Składniki:
- cukinia
- marchewka
- cebula czerwona
- papryka czerwona
- koncentrat pomidorowy
- ziele angielskie
- liść laurowy
- sól
- pieprz
- czosnek
- cukier
- oliwa z oliwek
Sposób przygotowania:
Cukinię i marchewkę obrać i grubo zetrzeć lub pokroić w kostkę. Cebulę drobno posiekać. Paprykę pokroić w drobną kostkę. Rozdrobnione warzywa wrzucić do rondelka, wlać kilka łyżek oliwy, dodać przyprawy. Dusić do miękkości warzyw.
Pod koniec duszenia dodać odrobinę koncentratu pomidorowego i przyprawić warzywa do smaku. Podawać z ziemniakami, ryżem, albo jako dodatek mięsa.