Ciepła cukinia

Cukinia jest siostrą kabaczka. Aż z 90 proc. składa się z wody, przez co jest niezwykle niskokaloryczna. W dzisiejszym przepisie wystąpi jako dodatek do drugiego dania.

Cukinia jest warzywem niskokalorycznym.
Cukinia jest warzywem niskokalorycznym. 123RF/PICSEL

Składniki:

  • cukinia
  • marchewka
  • cebula czerwona
  • papryka czerwona
  • koncentrat pomidorowy
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • sól
  • pieprz
  • czosnek
  • cukier
  • oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

Cukinię i marchewkę obrać i grubo zetrzeć lub pokroić w kostkę. Cebulę drobno posiekać. Paprykę pokroić w drobną kostkę. Rozdrobnione warzywa wrzucić do rondelka, wlać kilka łyżek oliwy, dodać przyprawy. Dusić do miękkości warzyw.

Pod koniec duszenia dodać odrobinę koncentratu pomidorowego i przyprawić warzywa do smaku. Podawać z ziemniakami, ryżem, albo jako dodatek mięsa.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas