Polacy wciąż myślą, że chleb tuczy. Oto cała prawda na temat pieczywa
Jak schudnąć raz a dobrze? Polacy ostatnimi czasy testują wszelakie modne diety. Często też rezygnują zupełnie z jedzenia ulubionych produktów - np. pieczywa, sądząc, że to właśnie od niego rośną im boczki. Czy słusznie? Zdecydowana większość dietetyków jest zdania, że na redukcji nie powinniśmy rezygnować z jedzenia pieczywa, jeśli je lubimy i dobrze się po nim czujemy. Dlaczego chleb i bułki mogą stanowić ważny element diety i wspomóc utratę kilogramów?

Spis treści:
Czy na diecie odchudzającej można jeść pieczywo?
Moda na fit jedzenie trwa w najlepsze. Na sklepowych półkach aż roi się od produktów "low fat", "low card" czy "high protein". Zachęceni kolorowymi etykietami produktów, które krzyczą - "jedz mnie, a schudniesz" sprawia, że sięgamy po masę produktów nafaszerowanych chemią, sztucznymi słodzikami i konserwantami, a rezygnujemy z tego co lubimy najbardziej. Okazuje się, że będąc na diecie odchudzającej nie musimy odstawiać zupełnie ulubionych słodyczy czy pieczywa. Co prawda na te pierwsze powinniśmy sobie pozwalać znacznie rzadziej, ale w przypadku chleba czy bułek wskazane jest, aby znajdowały się w codziennym jadłospisie. Dlaczego? Odpowiedź jest bardzo prosta.
Jak schudnąć, jedząc pieczywo?
Osobom, które próbują zrzucić nadmiar tkanki tłuszczowej, często wydaje się, że tyją od konkretnych produktów jakimi są słodkie bądź słone przekąski, chleb, bułki czy makaron. Okazuje się, że w diecie odchudzającej na każdy z tych produktów znajdzie się miejsce, jednak konieczne będzie wygenerowanie deficytu kalorycznego - innymi słowy musimy zjadać mniejszą ilość kalorii, aniżeli potrzebujemy do utrzymania aktualnej wagi. Oczywiście ważne jest przy okazji, aby to, co jemy, było zdrowe, odżywcze i działało korzystnie na samopoczucie. Jednym z takim produktów może być pieczywo - wystarczy, że wybierzemy to dobrej jakości - takie, które nie tylko nasyci, poprawi trawienie, ale również doda energii. Jakie zatem pieczywo wybierać w czasie odchudzania?

Jakie pieczywo jest najzdrowsze?
Wysokiej jakości pieczywo jest świetnym urozmaiceniem diety - również tej odchudzające.
- zapewnia uczucie sytości na dłużej
- wspomaga perystaltykę jelit
- wpływa na polepszenie pamięci i koncentracji
- zawiera wiele witamin i składników mineralnych
Warto jednak pamiętać, że chleb chlebowi nierówny. Pieczywo białe - czyli takie, które zrobione jest wyłącznie z mąki oczyszczonej nie jest najlepszym wyborem na diecie. Zawiera bowiem dużą ilość cukrów prostych, a po zjedzeniu białej bułki, głód najpewniej bardzo szybko powróci.
Produkty sprzyjające utracie wagi, a przede wszystkim działające na korzyść organizmu to przede wszystkim te pełnoziarniste, najlepiej przygotowane z mieszkanki różnego rodzaju mąk - nie tylko pszennej, ale i żytniej, orkiszowej, gryczanej itp. Takie pieczywo ma niższy indeks glikemiczny, co oznacza, że nie powoduje gwałtownych wzrostów i spadków glukozy we krwi - przez co zmniejsza chęć na podjadane między posiłkami.
Świetną opcją będzie także pieczywo na zakwasie, bez drożdży, które rośnie dzięki procesowi fermentacji. W tym przypadku składniki odżywcze - takie jak żelazo, cynk i magnez są lepiej przyswajalne przez organizm, a błonnik i prebiotyki wspierają zdrowie jelit. Ponadto chleb na zakwasie dłużej zachowuje świeżość, gdyż jest mniej podatne na rozwój pleśni.

Jeśli lubisz jeść pieczywo, a po jego spożyciu nie odczuwasz żadnych niepokojących dolegliwości trawiennych, możesz z powodzeniem włączyć je do swojej diety odchudzającej. Pamiętaj jednak, aby kontrolować ilość spożywanych kromek czy bułek - nie możesz objadać się nimi bez ograniczeń. Każdą zjedzoną porcję pieczywa, tak samo jak inne przekąski, musisz uwzględnić w swoim dziennym wyliczeniu kalorycznym. Aby kanapka była bardziej fit, zamiast dodatku masła postaw na serek kanapkowy czy hummus. Koniecznie połóż na niej też świeże warzywa i porcję białka - np. gotowane jajko, ser mozzarella czy wędzoną rybę. Tak przygotowana porcja pieczywa znacznie lepiej nasyci i odżywi organizm.