Clafoutis morelowo-jagodowy

Słynny francuski deser z owocami sezonowymi.

 Clafoutis morelowo-jagodowy można zrobić w 4 małych foremkach lub jednej wiekszej
Clafoutis morelowo-jagodowy można zrobić w 4 małych foremkach lub jednej wiekszej123RF/PICSEL

Składniki:

  • 6 moreli
  • 200 g jagód
  • Laska wanilii
  • 4 jajka
  • Szczypta soli
  • 100 g cukru
  • 3-4 łyżki śmietany
  • 130 g mąki
  • 1 łyżka cukru pudru
  • Tłuszcz do formy

Przygotować:

Morele poprzekrawać i wypestkować, jagody przebrać. Laskę wanilii rozciąć, wyskrobać miąższ. Jajka rozdzielić. Żółtka, sól, miąższ wanilii i 50 g cukru utrzeć, dodać śmietanę i mąkę. Białka ubić, dosypując 50 g cukru. Pianę wmieszać (w 2 porcjach) do pozostałej masy. Masę nałożyć do 4 natłuszczonych foremek. Do każdej foremki włożyć 3 połówki moreli i wsypać część jagód. Piec w 175 st. C przez 30-35 minut. Oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas