Clafoutis morelowo-jagodowy
Słynny francuski deser z owocami sezonowymi.
Składniki:
- 6 moreli
- 200 g jagód
- Laska wanilii
- 4 jajka
- Szczypta soli
- 100 g cukru
- 3-4 łyżki śmietany
- 130 g mąki
- 1 łyżka cukru pudru
- Tłuszcz do formy
Przygotować:
Morele poprzekrawać i wypestkować, jagody przebrać. Laskę wanilii rozciąć, wyskrobać miąższ. Jajka rozdzielić. Żółtka, sól, miąższ wanilii i 50 g cukru utrzeć, dodać śmietanę i mąkę. Białka ubić, dosypując 50 g cukru. Pianę wmieszać (w 2 porcjach) do pozostałej masy. Masę nałożyć do 4 natłuszczonych foremek. Do każdej foremki włożyć 3 połówki moreli i wsypać część jagód. Piec w 175 st. C przez 30-35 minut. Oprószyć cukrem pudrem.