Co nowego w świecie przypraw?
W gastronomii coraz większą popularność zyskują przyprawy w pokruszonych cząstkach. Dużym wzięciem cieszą się też gałązki przypraw. Znawca rynku spożywczego, Maciej Barczak, przedstawia aktualne trendy.
"Rozdrobnienie częściowe to nowa formuła przypraw. Wiadomo, mielone dość szybko wietrzeją, rozdrobnione zachowują cechy całych przypraw, a jednocześnie przekazują aromaty intensywniej. Do tego są bardziej ekonomiczne" - stwierdza w rozmowie z PAP Life Maciej Barczak, z firmy Royal Brand, która jest importerem, eksporterem i producentem artykułów żywnościowych, która należy do Stowarzyszenia "Polska Ekologia".
Oto inna nowość w branży gastronomicznej - gałązki przypraw. Dostarczają je polscy rolnicy. "Cieszą się one dużym wzięciem w gastronomii. Taka cała gałązka przyprawy robi wrażenie na talerzu" - mówi Barczak.
Kolejna obserwacja eksperta jest taka, że o miejsce na światowym rynku przypraw walczy Gruzja. "Gruzini ostatnio są bardzo aktywni i zaoferowali nam swoje przyprawy. Są mocno aromatyczne i znaleźliśmy kilka nowinek. Na przykład tamtejszy szafran. Wszyscy kupują w Iranie, a w Gruzji nie, a też jest wyborny" - zauważa ekspert.
Przedstawiciel firmy Royal Brand przestrzega również, że pełen pułapek jest rynek egzotycznych przypraw. Na przykład mało doświadczeni klienci zamiast wanilii dostają wanilinowy, syntetyczny zamiennik. Jak wyjaśnia Barczak: "Na rynku jest dużo wanilii złej jakości, niekiedy nawet sfałszowanej, czyli takiej, która już wyschła i została wymoczona w oleju kokosowym z dodanym aromatem waniliowym, i niestety, taki produkt nie ma aromatu i nie może znaleźć się na talerzu w dobrej restauracji".