Co przygotować na świąteczny obiad? Sprawdzone propozycje Ewy Wachowicz

Jestem zwolenniczką podtrzymywania rodzinnych i świątecznych tradycji. W związku z tym, w moim domu, na wigilijnym stole, pojawiają się tylko bezmięsne potrawy. W tym dniu poszczę przez cały dzień i moim pierwszym posiłkiem jest właśnie kolacja wigilijna. Z pojawieniem się pierwszej gwiazdki zaczynamy świętowanie! Pierwszy i drugi dzień świąt to czas na potrawy bez jakichkolwiek ograniczeń! Staram się, by było tradycyjnie, ale też różnorodnie. Może skorzystacie z moich propozycji na świąteczny obiad.

Co ugotować na świąteczny obiad? Ewa Wachowicz ma sprawdzone propozycje
Co ugotować na świąteczny obiad? Ewa Wachowicz ma sprawdzone propozycjeArchiwum autora

W polskich domach świąteczną zupą najczęściej jest rosół. W moim także się on pojawia, ale tym razem chcę zaproponować rosół z podpieczonego wcześniej mięsa. Potrzebna będzie wołowina oraz pół kury wiejskiej.

Czas na lepsze. Odcinek 4INTERIA.PL

Składniki

  • ½ wiejskiej kury
  • 0,5 kg wołowiny rosołowej (np. szpondra wołowego)
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • ½ selera
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz w ziarenkach
  • ziele angielskie
  • liście laurowe
  • kawałek kory cynamonu
  • 2 śliwki suszone
  • świeży lubczyk
  • sok z cytryny lub limonki

Do podania:

  • makaron
  • natka pietruszki
  • marchewka z rosołu

Opis przygotowania:

Mięso przyprawić solą. Włożyć do naczynia żaroodpornego, dodać obrane warzywa. Przykryć i podpiec przez godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.

Po tym czasie wszystko przełożyć do dużego garnka. Zalać wrzątkiem, dorzucić pieprz, ziele angielskie oraz liście laurowe i pod przykryciem gotować na wolnym ogniu przez 2-3 godziny.

Następnie dodać gałązki lubczyku, śliwki i cynamon. Zakwasić sokiem z cytryny, przykryć i gotować jeszcze przez godzinę.  Podawać z makaronem, marchewką  i natką pietruszki.

Krem z białych warzyw
Krem z białych warzywArchiwum autora

Jeśli macie ochotę na coś innego, niż rosół, to poniżej receptura na krem z białych warzyw.

Składniki

  • 3 pietruszki
  • 2 ziemniaki
  • ½ selera
  • ½ kalafiora
  • 1 - por tylko biała część
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka rosołu drobiowego
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • pieprz biały
  • gałka muszkatołowa
  • 250 g śmietany lub mascarpone

Do podania

  • chipsy z boczku
  • natka pietruszki

Opis przygotowania:

Masło wrzucić do garnka. Gdy się roztopi, podsmażyć na nim pietruszki, kawałek selera i ziemniaki - wszystko pokrojone w średniej wielkości kostkę. Po chwili dodać różyczki kalafiora i białą część pora - pokrojoną w plastry. Na samym końcu wrzucić posiekany czosnek, wymieszać i smażyć jeszcze przez chwilę.

Następnie zalać mlekiem i rosołem. Przykryć i gotować przez 20-25 minut na wolnym ogniu.

W tym czasie zrobić chrupiące chipsy. Boczek pokroić w paski, wrzucić na lekko rozgrzaną, suchą patelnię. Gdy cały tłuszcz się wytopi, podkręcić ogień i smażyć tak długo, aż boczek mocno się zrumieni. Chipsy przełożyć na ręcznik papierowy, by odciekły. Zupę zmiksować na gładki krem. Przyprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej. Zabielić śmietaną lub mascarpone. Ponieważ mascarpone jest serem dość gęstym, krem warto jeszcze raz zmiksować. Zupę nałożyć na talerz. Dorzucić chrupiący boczek. Udekorować natką pietruszki.

Kotlet z dwóch rodzajów mięsa to propozycja "na bogato"
Kotlet z dwóch rodzajów mięsa to propozycja "na bogato"Archiwum autora

Drugie danie, jak to podczas świąt, także musi być “na bogato"! Co powiecie na kotleta z dwóch rodzajów mięsa?

Składniki

  • 4 plastry schabu bez kości
  • 4 plastry udźca z indyka
  • sól
  • pieprz
  • 2 jajka
  • bułka tarta
  • orzeszki ziemne
  • masło klarowane do smażenia

Do podania

  • ziemniaki w mundurkach
  • surówka z kapusty kiszonej

Surówka

  • kapusta kiszona
  • marchewka
  • ½ jabłka
  • ½ cebuli czerwonej
  • 2 łyżki oleju z pestek winogron
  • 1 - papryczka chili
  • pieprz kolorowy

Opis przygotowania:

Schab przykryć folią i rozbić tłuczkiem. Na każdym kawałku mięsa położyć plaster udźca indyka i jeszcze raz rozklepać. Przyprawić solą i pieprzem. Zanurzyć w roztrzepanych jajkach i obtoczyć w bułce tartej wymieszanej z drobno posiekanymi orzeszkami.

Usmażyć na mocno rozgrzanym maśle. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych.

Podawać z ziemniakami w mundurkach i surówką z kapusty kiszonej. Kapustę odcisnąć i posiekać. Przełożyć do miski. Wymieszać z posiekaną cebulą oraz startymi jabłkiem i marchewką. Przyprawić pieprzem kolorowym, dorzucić pokrojoną chili, wlać olej i wymieszać.

Rolada ze schabu - smaczna i efektowna
Rolada ze schabu - smaczna i efektownaArchiwum autora

I jeszcze jedna mięsna propozycja. Sprawdza się na świątecznym, niedzielnym albo też imieninowym stole. Rolada ze schabu faszerowana grzybami.

Składniki

  • 4 kotlety schabowe bez kości
  • garść kurek mrożonych
  • garść podgrzybków mrożonych
  • garść prawdziwków mrożonych
  • garść grzybów suszonych
  • kilka owoców jałowca
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka smalcu gęsiego
  • sól
  • pieprz
  • 200 ml śmietany 30%

Kluski śląskie

  • 8 ziemniaków
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • sól

Do podania

  • buraki z jabłkiem i cebulą
  • natka pietruszki

Opis przygotowania:

Na patelni rozgrzać masło i usmażyć na nim drobno pokrojoną cebulę. Dorzucić rozmrożone i pokrojone kurki, podgrzybki i prawdziwki. Przyprawić rozgniecionym jałowcem oraz solą i pieprzem. Mięso przykryć folią spożywczą i rozbić tłuczkiem. Z obu stron przyprawić solą i pieprzem. Nałożyć grzyby i zwinąć roladki. By się nie rozpadły, związać dratwą. Obtoczyć w mące - nadmiar strzepać. Usmażyć na mocno rozgrzanym smalcu. Podlać wodą, w której moczyły się suszone grzyby. Przykryć i dusić do miękkości.

Gotowe roladki przełożyć na deskę. Na patelnię wrzucić namoczone i drobno posiekane grzyby. Wlać śmietanę, zagotować i lekko zredukować. Pod koniec przyprawić solą i pieprzem. Zrobić kluski śląskie. Ziemniaki obrać, połowę ugotować w osolonym wrzątku, wystudzić i przecisnąć przez praskę, resztę zetrzeć na tarce jarzynowej i odcisnąć z wody (nie wylewać, lecz odstawić). Kartofle wymieszać ze sobą, dodać mąkę ziemniaczaną oraz krochmal, który powinien zebrać się w odstawionej wodzie. Posolić i wyrobić. Ulepić kulki, każdą lekko spłaszczyć i palcem zrobić dziurkę. Ugotować w osolonym wrzątku (po wypłynięciu wystarczy minuta). Zahartować w zimnej wodzie, przelać przez sito.

Na talerz nałożyć sos, ułożyć kluseczki i przekrojoną na pół roladkę. Udekorować natką pietruszki. Podawać z buraczkami z jabłkiem i cebulą.

Boże Narodzenie to wyjątkowy okres - spędzamy czas z najbliższymi i zajadamy się pysznymi potrawami. I to przez kilka dni! Jeśli więc zabraknie wam pomysłów na świąteczny obiad, to mam nadzieję, że sprawdzą się te powyższe.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?